ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 10 septembre 2012

Κύπρος - Κίνητρο για εξπρές μνημόνιο το «δώρο» της ΕΚΤ και ανάσα ρευστότητας στις τράπεζες

Όλα ανοιχτά για την οικονομία


Φωτογραφία
«Καρότο» για γρήγορη υπογραφή του μνημονίου από την Κύπρο αποτελεί η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αγορά κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.
Οι κυπριακές τράπεζες προς το παρόν δεν μπορούν να κάνουν χρήση του δώρου που προσέφερε η ΕΚΤ την προηγούμενη Πέμπτη με τη χαλάρωση των όρων για την αποδοχή εξασφαλίσεων με αποτέλεσμα το πρόβλημα της ρευστότητας να παραμένει ένα από τα πολλά κυρίαρχα θέματα. Η Κύπρος δεν μπορεί να επωφεληθεί στην παρούσα φάση λόγω του ότι δεν έχει υπογράψει μνημόνιο και δεν είναι στις χώρες που επίσημα βρίσκονται στον Μηχανισμό Στήριξης.

Για όσο διάστημα δεν είναι επιλέξιμα τα κυπριακά ομόλογα από την ΕΚΤ, οι τράπεζες που έχουν ανάγκη, παίρνουν ρευστότητα από την Κεντρική Τράπεζα μέσω του μηχανισμού ΕLΑ. Τα κυπριακά ομόλογα έπαψαν να είναι αποδεκτά από τον Ιούνιο λόγω υποβάθμισης της Κύπρου σε «σκουπίδια» (junk) από τους τρεις οίκους αξιολόγησης. Έκτοτε παρατηρήθηκε αυξημένη εξάρτηση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος σε έκτακτη ρευστότητα από την ΕΚΤ, που είναι πιο ακριβή (2,25%) σε σχέση με τις πράξεις αναχρηματοδότησης (0,75%). Μέχρι το τέλος Ιουλίου η λήψη έκτακτης ρευστότητας από την ΕΚΤ υπολογιζόταν κοντά στα €9,6 δισ. Προς το παρόν η Κύπρος μένει εκτός των «δώρων» της ΕΚΤ και αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει η ημερομηνία καθόδου της Τρόικας που θα ανοίξει τον δρόμο για τα επόμενα βήματα με καθοριστικό σημείο την υπογραφή του μνημονίου. Οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες για την οικονομία και θα πρέπει να κλείσουν σημαντικά κεφάλαια που αναμένεται να πυροδοτήσουν αντιδράσεις. Πρώτος στόχος να υπάρχει σαφήνεια και καθαρός ορίζοντας για το πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής αναπροσαρμογής που θα προτείνει η Κυβέρνηση στην Τρόικα. Θα πρέπει οι τεχνοκράτες της Τρόικας να έχουν σχηματίσει πιο ξεκάθαρη αντίληψη σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για το πακέτο μέτρων και στη συνέχεια να οριστεί το επόμενο ραντεβού για την κάθοδο στην Κύπρο. Η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται κάτω υπό την πίεση του χρόνου καθώς θα πρέπει να καταρτίσει τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2013 ο οποίος υπό τις περιστάσεις αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σφιχτός.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών η ύφεση του 2013 θα είναι βαθύτερη από φέτος αλλά την ίδια στιγμή διατηρείται ο στόχος για δημοσιονομικό έλλειμμα 2%. Πριν πέσουν οι υπογραφές για το μνημόνιο, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί πολιτικές διαβουλεύσεις με στόχο το πακέτο λιτότητας να γίνει αποδεκτό από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό σε μια περίοδο που τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους κινούνται οριακά και η κυπριακή πλευρά θα πρέπει να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Από το δύσκολο περιβάλλον δεν ξεφεύγουν ούτε οι επιχειρήσεις που καλούνται να επιβιώσουν χωρίς φρέσκο χρήμα ενώ οι τράπεζες κλείνουν τις κάνουλες του δανεισμού αναμένοντας την κεφαλαιακή στήριξη από τον Μηχανισμό.
Οι επιχειρηματίες ανησυχούν ότι χωρίς φρέσκο χρήμα δεν πρόκειται να ανακάμψει η οικονομία και ζητούν να προχωρήσει αμέσως η Πολιτεία στη σύναψη του μνημονίου, που θα επιτρέψει την κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών. Το κλίμα που επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο, καταγράφεται και στην τελευταία έρευνα οικονομικής συγκυρίας, βάσει της οποίας οι προσδοκίες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων προσγειώθηκαν τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.


Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 10/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire