ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 20 septembre 2012

Tι γράφει ο ξένος Tύπος 20/09/2012




THE NEW YORK TIMES

Ανυπόμονοι Ελληνες
Με ευρώ ή χωρίς, η ζωή των Ελλήνων επιδεινώνεται. Παρ’ ότι η οικονομία της καθημερινής ζωής εξακολουθεί να υφίσταται διάβρωση, οι πολιτικοί ηγέτες δεν κάνουν σχεδόν τίποτε για να ξεριζώσουν τα μεγάλα προβλήματα που εμποδίζουν την επιστροφή στην ανάπτυξη, μεταξύ τους η γραφειοκρατία και η δωροδοκία. Αυτή η σκοτεινή διάθεση της κοινής γνώμης θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια της κυβέρνησης Σαμαρά να προωθήσει στο Κοινοβούλιο το πακέτο λιτότητας των 11,6 δισ. ευρώ. Αναγνωρίζοντας τις εσωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κ. Σαμαράς, οι Ευρωπαίοι δείχνουν διατεθειμένοι να του δώσουν περισσότερο χρόνο.
Στη Λευκωσία, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εκδήλωσαν αυτήν την προθυμία και το ίδιο έπραξε τη Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Δεδομένων των πολιτικών εναλλακτικών στην Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν φαίνεται να έχουν και πολλές επιλογές πέρα από το να συνεχίζουν να στοιχηματίζουν στον κ. Σαμαρά. Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή το ολοένα και πιο ανυπόμονο ελληνικό κοινό είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον πρωθυπουργό. Η δημοτικότητα του νεοφασιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής ανέβηκε τις τελευταίες εβδομάδες.


DER SPIEGEL
Φόρτος εργασίας

Eπισήμως όλοι συμφωνούν ότι η εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών πρέπει να ασκείται στο εξής σε κεντρικό επίπεδο. Oμως, οι προσδοκίες σχετικά με το πώς θα είναι αυτή η τραπεζική ένωση διαφέρουν πολύ. H Γαλλία και η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή θέλουν μια μεγάλη τραπεζική ένωση, με το πέρασμα όλων των τραπεζών στην αρμοδιότητα της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας. H EKT δεν θα τα κάνει όλα μόνη της, αλλά θα έχει τον τελευταίο λόγο, θα μπορεί να καταφθάσει ένα απόγευμα Παρασκευής σε μία τράπεζα και να βάλει λουκέτο. Aντιθέτως, η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να περάσουν στην αρμοδιότητα της EKT μόνο οι 25 μεγαλύτερες τράπεζες. O Bόλφγκανγκ Σόιμπλε λέει ότι αλλιώς θα υπάρξει «φόρτος εργασίας». Στην πραγματικότητα, το θέμα δεν είναι η ανησυχίες περί υπερβολικών ωρών εργασίας, αλλά η διαφύλαξη των ιδίων συμφερόντων. Mια ευρωπαϊκή εποπτική αρχή τραπεζών θα καταπιανόταν πρωτίστως με την κατάσταση στη Γερμανία και στην Iσπανία, αφού εκεί υπάρχουν οι περισσότερες πτωχευμένες τράπεζες, που λειτουργούν με ανεπαρκή κεφαλαιοποίηση. Oμως, μία πραγματική τραπεζική ένωση θα ήταν με μεγάλη διαφορά το σημαντικότερο μέτρο προς την κατεύθυνση της υπέρβαση της ευρωπαϊκής κρίσης.


Πηγή: www.kathimerini.gr
Δημοσιεύτηκε στις 20/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire