ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 15 janvier 2011

Έχει υφαλοκρηπίδα το Καστελόριζο, ή αυτό εξαρτάται από την Άγκυρα ;

Πολωτικό κλίμα

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γ. Παπανδρέου ήταν ιδιαίτερα επιθετικός προς την Αλέκα Παπαρήγα. Τούτη τη φορά όμως ξεπέρασε τον εαυτό του. Ισως επειδή επρόκειτο για κρίσιμα εθνικά θέματα, όπως, η υφαλοκρηπίδα, το Καστελόριζο, η ΑΟΖ και η πολυσυζητημένη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.
Θέματα που, τελευταία, βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Με την κυβέρνηση να εμφανίζεται ότι συζητά τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την Τουρκία, παρακάμπτει την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου υπέρ της Τουρκίας και δεν παίρνει πρωτοβουλίες για την ΑΟΖ, όπως έκαναν η Κύπρος, το Ισραήλ και άλλες χώρες.
Ισως ακόμα το πολωτικό κλίμα τροφοδοτήθηκε από το γεγονός ότι η γενική γραμματέας του ΚΚΕ ξεπέρασε και εκείνη τον εαυτό της, παρακάμπτοντας παλιές αρχές του κόμματός της. Και από διεθνίστρια, εμφανίστηκε ακραία εθνικίστρια. Ταυτιζόμενη, όπως την κατηγόρησε ο πρωθυπουργός, «με το πιο ακραίο βαθύ κεμαλικό κράτος».
Θα ήταν μια δύσκολη μέρα για τον πρωθυπουργό χθες, αν δεν καθιστούσε σαφές ότι η υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου είναι ελληνική και δεν εξηγούσε τη θέση του για την ΑΟΖ. Οι καχυποψίες της γενικής γραμματέα του ΚΚΕ όμως ούτε διαλύθηκαν ούτε υποχώρησαν. Το είπε καθαρά στον Γ. Παπανδρέου: «Δεν σας εμπιστευόμαστε». Αν και φρόντισε να λειάνει την επιθετικότητά της, λέγοντας «Είμαστε εδώ για να ασκούμε πίεση».
Να φιλοδόξησε άραγε ρόλο Ανδρέα Παπανδρέου, με την περίφημη φράση «βυθίσατε το Χόρα»; Μάλλον όχι. Αλλωστε, η κ. Παπαρήγα τάχθηκε κατά της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων, στη λογική ότι «το πετρέλαιο δεν είναι χρυσός για τους λαούς», φέρνοντας ως παράδειγμα το Σουδάν και άλλες χώρες που έχουν πετρέλαιο αλλά οι λαοί τους λιμοκτονούν. Επ' αυτού βέβαια δεν έχει άδικο. Αν και ο πρωθυπουργός θύμισε τη Νορβηγία, που έκανε άλλη κατανομή του πλούτου. Μένει βέβαια να αποδειχθεί ότι προσεγγίζουμε τη Νορβηγία και όχι το Σουδάν.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire