ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 2 septembre 2012

Επισκόπηση κυπριακού τύπου 02/09/2012




Οι αντιδράσεις των κομμάτων στις αποκαλύψεις για έρευνες στα προσωπικά στοιχεία των υπαλλήλων της Κεντρικής Τράπεζας, οι διεργασίες μεταξύ ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για τις προεδρικές εκλογές, οι αναφορές της «Χουριέτ» σε δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη υπέρ μιας χαλαρής ομοσπονδίας στην Κύπρο, η κατάσταση στην οικονομία, αλλά και δημοσίευμα για «άγριο ξύλο» στις φυλακές γυναικών, προβάλλονται στο σημερινό Τύπο. Οι εφημερίδες δημοσιεύουν επίσης συνεντεύξεις της ΥΠΕΞ Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή, του Νίκου Αναστασιάδη, Φώτη Φωτίου, Δημήτρη Συλλούρη, Γιώργου Λιλλήκα, Αθανάσιου Ορφανίδη, της Ιρλανδής Υπουργού για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και Φώτη Φωτίου.


Ο "Φιλελεύθερος"
στο κύριό του θέμα με τίτλο «Προχωρούν χωρίς τον Νικόλα» γράφει ότι ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ προχωρούν με ταχύτητα τις μεταξύ τους διεργασίες προς ολοκλήρωση του κεφαλαίου της οικονομίας και ότι οι συναντήσεις, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα συνεχιστούν χωρίς τον Νικόλα Παπαδόπουλο, αλλά με θέσεις του επί των καυτών οικονομικών ζητημάτων. Η εφημερίδα προβάλλει το θέμα του εκφοβισμού στο σχολείο, αναφέροντας ότι το φαινόμενο πήρε ανησυχητικές διαστάσεις με λεκτική και σωματική βία, κοινωνικό και ηλεκτρονικό αποκλεισμό. Για το Κυπριακό, αναφέρει ότι τα ΗΕ ετοιμάζονται για τη μετά το Φεβρουάριο εποχή, διαμορφώνοντας διάφορα σενάρια.

Η "Αλήθεια"
υπό τον τίτλο «Σάλος για το μεγάλο αδελφό στην Κεντρική» αναφέρει ότι έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν στα κόμματα της αντιπολίτευσης οι χθεσινές αποκαλύψεις της «Α» ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, με αφορμή έρευνα, ζητά από τους υπαλλήλους να παραδώσουν κομπιούτερ και τηλέφωνα. Σε άλλο θέμα, κάνει λόγο για «νοοτροπίες ολοκληρωτισμού» και αναφέρει ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας δηλώνει με καμάρι ότι θεωρεί επιβεβλημένη την κινηματογράφηση συγκεντρώσεων πολιτών. Η εφημερίδα γράφει ακόμη ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται «στα δυο στενά» για τον 13ο και την ΑΤΑ και ότι υπάρχει αμηχανία για τις αξιώσεις της τρόικας.

Η «Σημερινή», στο κύριο θέμα της φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος δηλώνει στην εφημερίδα ότι «θα τιμήσω και το τελευταίο γιώτα των όσων έχουν συμφωνηθεί» και ότι τον εκφράζει απόλυτα το πλαίσιο συμφωνίας με το ΔΗΚΟ. Η εφημερίδα φιλοξενεί επίσης συνέντευξη του τέως Διοικητή της ΚΤ Αθανάσιου Ορφανίδη, στην οποία δηλώνει ότι Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ «προστατεύουν και συγκαλύπτουν τη διαφθορά». Η «Σ» προβάλλει συνέντευξη του Προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη στην οποία διαμηνύει ότι στόχος του είναι να κρατήσει το ΕΥΡΩΚΟ ενωμένο.

Η «Χαραυγή», στο κύριό της θέμα με τίτλο «Αποκαλυπτήρια Αναστασιάδη» αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Χουριέτ» σύμφωνα με το οποίο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ «δέχεται τουρκικές εγγυήσεις, ταυτίζεται με Ερντογάν για διευρυμένες συνομιλίες, θέλει χαλαρή ομοσπονδία, ζητά ένταξη της Κύπρου στον ΝΑΤΟ, διαμοιρασμό του φυσικού αερίου με την Τουρκία και θα ήθελε την τρόικα στην Κύπρο νωρίτερα». Επίσης, η «Χ» φιλοξενεί συνέντευξη της Υπουργού Εξωτερικών στην οποία δηλώνει ότι «οι Βρετανικές Βάσεις δεν είναι κυρίαρχο κράτος, είναι μια ανωμαλία» ενώ για τον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή τονίζει ότι πρέπει να εφαρμόζεται σωστά. Αλλού η εφημερίδα γράφει για την επιχείρηση της Αστυνομίας στη Λάρνακα που είχε ως αποτέλεσμα την καταγγελία 6 μουσικοχορευτικών κέντρων.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail”, υπό τον τίτλο “Be honest and get on with it”, φιλοξενεί δηλώσεις της Υπουργού για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Ιρλανδίας Λουσίντα Κρέιτον, η οποία δήλωσε ότι για να εξέλθει από την οικονομική κρίση η Κύπρος πρέπει να είναι ειλικρινής σε ό,τι αφορά το μέγεθος του προβλήματος και περιγράφει την οικονομική κατάσταση στην Ιρλανδία. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα παραθέτει τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι η Κυβέρνηση δεν μπορούσε να είχε προβλέψει την οικονομική κρίση. Αλλού φιλοξενεί φωτογραφία καταστήματος ειδών ένδυσης στην Ινδία, με το όνομα «Χίτλερ», που έχει προκαλέσει αναστάτωση ανάμεσα στους Ισραηλινούς.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα με τίτλο «Ετσι συμφώνησαν να κυβερνήσουν» και γράφει ότι ο ΔΗΣΥ άφησε πίσω του «παραδοσιακές» θέσεις στο Κυπριακό, όπως οι διευρυμένες συνομιλίες, αλλά είναι έτοιμος για περαιτέρω υπαναχωρήσεις στην οικονομία, έτσι ώστε να επιτευχθεί η συμμαχία με το ΔΗΚΟ. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη του υποψηφίου για την Προεδρία Γιώργου Λιλλήκα ο οποίος δηλώνει πως όταν βρεθεί στο β’ γύρο θα προχωρήσει σε διάλογο με τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΑΚΕΛ. Ακόμη φιλοξενεί φωτογραφία του πλανήτη που ελήφθη από τη NASA και γράφει ότι ο πλανήτης εκπέμπει σήμα κινδύνου, καθώς οι θαλάσσιοι πάγοι του Αρκτικού Ωκεανού συρρικνώθηκαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά, από το 1970.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Μάχη», κάτω από τον κύριο τίτλο «Με ΔΗΚΟ έσβησε το άδικο», φιλοξενεί συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτη Φωτίου σύμφωνα με τον οποίο ο ΔΗΣΥ υιοθέτησε πλήρως τις θέσεις αρχών του κόμματός του στο εθνικό θέμα, ενώ κάνει λόγο για «επικίνδυνη προσπάθεια κυβέρνησης και ΑΚΕΛ να διαχωρίζουν τις πολιτικές δυνάμεις σε μνημονιακές και αντιμνημονιακές». Εξάλλου, η εφημερίδα σε αποκλειστικό δημοσίευμα, γράφει για «άγριο ξύλο στις φυλακές γυναικών» και προβάλλει καταγγελία νεαρής καταδίκου για κακοποίησή της από δεσμοφύλακες. Ακόμη, γράφει ότι η ΕΕ ενέκρινε την κυκλοφορία νέου φαρμάκου κατά του καρκίνου του μαστού.


Πηγή: www.philenews.com
Δημοσιεύτηκε στις 02/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire