ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 2 septembre 2012

Κύπρος - Οικονομία με ρωσικά δεκανίκια είναι η κυπριακή

Τα δάνεια ξεπέρασαν τις καταθέσεις και όλα είναι ρευστά



Σε μια λεπτή κλωστή ακροβατεί η κυπριακή οικονομία, η οποία παρουσιάζεται υπερδανεισμένη και στηρίζεται σε ξένα κεφάλαια.
Σε μια λεπτή κλωστή ακροβατεί η κυπριακή οικονομία, 
η οποία παρουσιάζεται υπερδανεισμένη και στηρίζεται
σε ξένα κεφάλαια.
 
 
Υπερδανεισμένη και στηριγμένη σε ξένα κεφάλαια είναι η κυπριακή οικονομία η οποία εκ των πραγμάτων ακροβατεί σε μια λεπτή κλωστή. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τον Ιούλιο ο συνολικός δανεισμός ξεπέρασε για πρώτη φορά σε σημαντικό βαθμό τις συνολικές καταθέσεις (κατά €3,5 δισ.).


Πιο αναλυτικά, τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας καταδεικνύουν ότι τα συνολικά δάνεια τον Ιούλιο φέτος έφτασαν στα €73,6 δισ. εκ των οποίων τα €53,6 δισ. δόθηκαν σε κατοίκους εσωτερικού ενώ τα €15 δισ. σε κατοίκους του υπόλοιπου κόσμου και €4,9 δισ. σε κατοίκους άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια στιγμή οι συνολικές καταθέσεις ανέρχονταν τον Ιούλιο στα €70,6 δισ. εκ των οποίων τα €43,5 δισ. ανήκουν σε κατοίκους του εσωτερικού ενώ €20,7 δισ. σε κατοίκους του υπόλοιπου κόσμου. Όσον αφορά στις καταθέσεις των κατοίκων των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης που περιλαμβάνουν και την Ελλάδα υπολογίστηκαν στα €6,5 δισ.

Ο Ιούλιος είναι ο δεύτερος μήνας από το 2006 που τα συνολικά δάνεια είναι υψηλότερα από τις καταθέσεις με τον Ιούνιο να παρουσιάζει επίσης αρνητική απόκλιση αλλά μόλις κατά €918 χιλ. σε σύγκριση με €3,5 δισ. τον Ιούλιο. Η απόκλιση τους μήνες που προηγήθηκαν είχαν θετικό πρόσημο υπέρ των καταθέσεων που κυμάνθηκε μεταξύ 1,02 -3,08 δισ. ευρώ. Τα προηγούμενα έτη οι καταθέσεις ήταν πολύ υψηλότερες από τα δάνεια με το 2006 και 2007 να καταγράφουν ποσοστά ρεκόρ. Συγκεκριμένα, το 2006 οι συνολικές καταθέσεις ξεπερνούσαν τα συνολικά δάνεια κατά €11,7 δισ. και το 2007 κατά €11.5 δισ. Πολύ καλή είναι η εικόνα και του 2010 αφού το πλέονασμα ανέρχεται σε €8,46 δισ. Από τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας είναι φανερό ότι πολλές από τις ρωσικές καταθέσεις έχουν διοχετευθεί σε δάνεια εντός Κύπρου. Τον Ιούλιο οι καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών (κυρίως Ρώσων) ήταν €20,6 δισ. και τα δάνεια €15 δισ. Την ίδια στιγμή τα δάνεια των κατοίκων Κύπρου ήταν, ύψους €53,6 δισ. και οι καταθέσεις €43,5 δισ., δηλαδή €10 δισ. χαμηλότερες.

Τα νοικοκυριά στην Κύπρο διατηρούν καταθετικό πλεόνασμα €2,5 δισ. το οποίο ωστόσο μερικά χρόνια πριν ήταν πολύ υψηλότερο. Το 2006 ήταν ύψους €5,4 δισ., το 2007 €6 δισ. και το 2008 €4,3 δισ. Από το 2009 και μετά που η κρίση άρχισε να γίνεται εμφανής και στην Κύπρο καταγράφεται μία συνεχής απόσυρση καταθέσεων.

Πιο αρνητική είναι η εικόνα για τις επιχειρήσεις των οποίων τα δάνεια έχουν εκτοξευθεί τον Ιούλιο στα €24,6 δισ. και οι καταθέσεις έχουν περιοριστεί στα €9,7 δισ. Από την εκδήλωση της κρίσης η ψαλίδα δανείων - καταθέσεων συνεχώς ανοίγει. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Στέλιο Πλατή, από τα συγκεκριμένα στοιχεία επιβεβαιώνεται το υψηλό επίπεδο του δανεισμού των κυπριακών τραπεζών και η χρηματοδότηση της κυπριακής οικονομίας από ξένες καταθέσεις, κυρίως ρωσικές. Ουσιαστικά, αναφέρει, δεικνύεται η μεγάλη εξάρτηση της κυπριακής οικονομίας από τους ξένους. Ο κίνδυνος σε αυτό συνίσταται στο ότι οι ξένες καταθέσεις μπορούν εύκολα να μετακινηθούν, σημειώνει.

Μπορεί μέχρι στιγμής, προσθέτει, οι καταθέσεις να αντέχουν τους κραδασμούς, αλλά δεν παύει ο δανεισμός μας να τις ξεπερνά και οι ξένες καταθέσεις να αποτελούν την ραχοκοκαλιά τους. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, οι ξένες καταθέσεις παραμένουν ανθεκτικές εξαιτίας των ισχυρών οικονομικών δεσμών σημαντικών κεφαλαίων με την Κύπρο.


Πηγή: www.philenews.com
Δημοσιεύτηκε στις 02/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire