ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 11 septembre 2012

ΗΠΑ - Τα λάθη που οδήγησαν στην 11η Σεπτεμβρίου

Η ασυνεννοησία των υπηρεσιών και η ολιγωρία
του Λευκού Οίκου 
Τα λάθη που οδήγησαν  στην 11η Σεπτεμβρίου
Το φοβερό θέαμα που έκοψε την ανάσα του πλανήτη. Τα αεροπλάνα που 
κατέλαβαν οι ισλαμιστές αεροπειρατές, αποφασισμένοι να σκοτωθούν και
να σκοτώσουν, έχουν ήδη παραδώσει στις φλόγες τους Δίδυμους Πύργους
της Νέας Υόρκης ( Πηγή: ΑΡ/CΗΑΟ SΟΙ CΗΕΟΝG)

 



 
Στάθης Ευσταθιάδης

Θα μπορούσε να αποφευχθεί η τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου 2001; Ισως, υποστηρίζουν πρώην αξιωματούχοι της CΙΑ και αναλυτές πολιτικών κέντρων της Αμερικής. Εχουν τους λόγους τους. Πιστεύουν ότι η ασυνεννοησία μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών ασφαλείας, η λαθεμένη αξιολόγηση συγκεκριμένων στοιχείων, η ανατροπή στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων που έγινε με την αλλαγή στον Λευκό Οίκο όταν την ομάδα του Μπιλ Κλίντον αντικατέστησε, το 2001, η ομάδα του Τζορτζ Μπους και η δογματική αντίληψη των neocons, των νεοσυντηρητικών, που διαδέχτηκαν τους ρεαλιστές της προηγούμενης κυβέρνησης στο Πεντάγωνο και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας- το καθένα χωριστά και όλα μαζί- προκάλεσαν ένα τέτοιο κομφούζιο στην Ουάσιγκτον που επέτρεψε στους αεροπειρατές να πραγματοποιήσουν την τρομοκρατική επιδρομή τους.
«Πώς είναι δυνατόν τρία αεροπλάνα να καταλαμβάνονται σχεδόν ταυτόχρονα από αεροπειρατές και επί σχεδόν δύο ώρες να μη σηκωθεί κανένα μαχητικό της ισχυρότερης Πολεμικής Αεροπορίας του κόσμου να τα καταδιώξει;» απορεί ο άλλοτε αρχηγός του FΒΙ Τζον Ο΄ Νιλ. Δεν ήταν η πρώτη τρομοκρατική επίθεση κατά αμερικανικών στόχων η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους και στο Πεντάγωνο. Οι ίδιοι αυτοί Πύργοι ήταν στόχος το 1993. Το 1996 ανατινάχτηκε το κτίριο της αμερικανικής φρουράς στο Νταχράν της Σαουδικής Αραβίας και δύο χρόνια αργότερα οι πρεσβείες των ΗΠΑ στην Κένυα και στο Τζιμπουτί. Λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2000 το αντιτορπιλικό «Κόουλ» δέχεται επίθεση σε λιμένα της Υεμένης και νωρίτερα η CΙΑ αποστέλλει στον Λευκό Οίκο μνημόνιο το οποίο προβλέπει «ως και 15 τρομοκρατικές επιθέσεις τους αμέσως επόμενους μήνες». (Το μνημόνιο προωθήθηκε αμέσως και σε χώρες του ΝΑΤΟ). Πάνω από 300 αμερικανοί στρατιωτικοί και ιδιώτες σκοτώνονται σε αυτές τις επιθέσεις.

Η κυβέρνηση Κλίντον δεν αδιαφορεί. Μέσα σε τρία χρόνια έχει διαπιστώσει ότι υπάρχει μια ισλαμική θεοκρατική οργάνωση, η Αλ Κάιντα, η οποία έχει στόχο την «καταστροφή της Αμερικής και των λακέδων της», με αρχηγό τον σαουδάραβα πρίγκιπα Οσάμα μπιν Λάντεν ο οποίος έχει εγκαταστήσει το στρατηγείο του και στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Αφγανιστάν. Η χώρα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν και οι αμερικανικές υπηρεσίες κρίνουν ότι για να εξουδετερωθεί η Αλ Κάιντα πρέπει να συντριβούν οι Ταλιμπάν.

Ορθή η στρατηγική, αλλά χρειάστηκαν δύο και πλέον χρόνια για να διαμορφωθεί κάποιο σχέδιο. Οταν, όμως, το καλοκαίρι του 2000 αποφασίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή από την κυβέρνηση Κλίντον επενέβησαν οι Ρεπουμπλικανοί οι οποίοι κατηγόρησαν τον Λευκό Οίκο ότι τα μέτρα που πρόκειται να λάβει υιοθετούνται «για λόγους εντυπώσεων (...), προκειμένου να βοηθηθεί εκλογικά ο υποψήφιος Αλ Γκορ», και το σχέδιο έμεινε ανεκτέλεστο. Δεν εφαρμόστηκε ούτε καν η εντολή σε τράπεζες να παγώσουν τους λογαριασμούς εκείνων οι οποίοι είχαν ήδη συλληφθεί στην Αμερική ως ύποπτοι τρομοκρατικών πράξεων.

Ευθύς μετά την εκλογική νίκη του Τζορτζ Μπους του νεοτέρου και έναν μήνα προτού αναλάβει εξουσία στον Λευκό Οίκο, η αντιτρομοκρατική ομάδα της κυβέρνησης Κλίντον παρέδωσε τα στοιχεία για την «προετοιμασία μεγάλων διαστάσεων επίθεσης τρομοκρατών, αραβικής εθνικότητας» κατά αμερικανικών στόχων «σε παγκόσμια κλίμακα» καθώς και το σχέδιο που είχε έτοιμο για εφαρμογή.

Στην ομάδα της νέας ηγεσίας μετείχαν μεταξύ άλλων οι Κοντολίζα Ράις, ο Πολ Γούλφσον, ο Κόλιν Πάουελ και ο Ντόναλντ Ράμσφελντ. Αυτοί αποφάσισαν πως, μολονότι τα στοιχεία είναι αναμφισβήτητης σημασίας, το «πρόβλημα της τρομοκρατίας» δεν είναι άμεσης προτεραιότητας. Και μόνο το γεγονός ότι το αντιτρομοκρατικό σχέδιο είναι «προϊόν της φαντασίας των ανθρώπων του Κλίντον» το καθιστά «αναξιόπιστο» δήλωσε τότε ο Ράμσφελντ.

Ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι δικαιολόγησε, πολύ αργότερα, αυτή την υποτίμηση της τρομοκρατικής απειλής, λέγοντας ότι όλη η προσπάθεια και η στρατηγική της νέας κυβέρνησης στράφηκε προς το Ιράκ όπου ο Σαντάμ Χουσεΐν υποτίθεται πως διέθετε οπλοστάσια με χημικά και ατομικά όπλα. Με επιμονή της ηγεσίας της CΙΑ, η οποία απευθύνθηκε στον πρόεδρο Μπους, αποφασίστηκε να διαμορφωθεί νέο σχέδιο κατά της τρομοκρατίας. Και, πραγματικά, ένα σχέδιο στη βάση εκείνου που είχε διαμορφωθεί επί Κλίντον ήταν έτοιμο στο τέλος Απριλίου του 2001. Ας σημειωθεί ότι και αυτό δεν προέβλεπε τρομοκρατική επίθεση στο αμερικανικό έδαφος καιίσως γι΄ αυτό- έμεινε επί ένα διάστημα ανεκτέλεστο. Σε αυτό συνέβαλε και η διαμάχη μεταξύ Πενταγώνου, Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και CΙΑ για το ποιος θα είναι υπεύθυνος και η απόφαση του προέδρου να είναι συνυπεύθυνοι το Συμβούλιο και το Πεντάγωνο συνέτεινε στο χάος.

Ξαφνικά, τον Ιούλιο, η CΙΑ συλλαμβάνει μηνύματα μεταξύ ομάδων στο Αφγανιστάν, στη Σαουδική Αραβία και στο Πακιστάν τα οποία οδηγούν στο ότι «η Αλ Κάιντα ετοιμάζει κάτι θεαματικό» . Ο αρχηγός της CΙΑ Τζορτζ Τένετ πιστεύει ότι στόχος θα είναι ο πρόεδρος Μπους και οι άλλοι ηγέτες οι οποίοι, στις 20 Ιουλίου, θα συγκεντρωθούν στη Γένοβα για τη διάσκεψη του G-8.

Εκφράζει στον ίδιο τον πρόεδρο τα συμπεράσματά του και «προειδοποιεί» την (τότε) επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις ότι «πρέπει να περιμένουμε μεγάλη επίθεση». Οταν όμως ο Λευκός Οίκος θέλησε να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο, την ευθύνη της «επιχείρησης Ο49», όπως ονομάστηκαν τα μέτρα προστασίας του προέδρου, αναλαμβάνουν αυθαίρετα ο Ράμσφελντ και το Πεντάγωνο.

Το γεγονός ότι στη Γένοβα δεν σημειώθηκε καμία τρομοκρατική επίθεση ενίσχυσε τις επικρίσεις κατά της Υπηρεσίας, μάλιστα ο κ. Τσένι σε σύσκεψη στον Λευκό Οίκο έκανε υπαινιγμούς μήπως αυτές οι «φαντασιώσεις» έχουν σκοπό να μετατοπίσουν την προσοχή του προέδρου Μπους από την «άμεση απειλή του Σαντάμ». Στις 6 Αυγούστου ο κ. Τένετ λαμβάνει κάποια νεότερα μηνύματα για τα σχέδια της Αλ Κάιντα και πηγαίνει στο Τέξας όπου βρίσκεται ο πρόεδρος Μπους για διακοπές. Τον πληροφορεί πως το FΒΙ «πιστεύει» ότι ο προσεχής στόχος των ισλαμιστών τρομοκρατών βρίσκεται εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Τένετ αναφέρει στον Μπους ότι η αστυνομία είχε συλλάβει προ μηνών δύο σαουδάραβες σπουδαστές σχολής αεροπόρων, τους οποίους όμως άφησε ελεύθερους χωρίς καν να ενημερώσει τη CΙΑ για την υπόθεση. (Πρόκειται για δύο από τους 19 αεροπειρατές, όπως διαπιστώθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001).

Φαίνεται ότι ο πρόεδρος Μπους ανησύχησε και έδωσε εντολή να τεθεί αμέσως σε ισχύ το σχέδιο. Χρειάστηκαν όμως τρεις εβδομάδες για να το εξετάσει το αντιτρομοκρατικό συμβούλιο και το τελικό κείμενο έφθασε στο Οβάλ Γραφείο για την τυπική προεδρική υπογραφή στις 4 Σεπτεμβρίου. Μόλις επτά ημέρες πριν από την τρομοκρατική επίθεση.


Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 11/09/2007

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire