ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 11 septembre 2012

11 Σεπτεμβρίου 1973: 39 χρόνια από την πιο μαύρη νύχτα της Χιλής

Αυτοκτονούσε ο Αλιέντε και οι φασίστες έπαιρναν την εξουσία
 
11 Σεπτεμβρίου 1973: 39 χρόνια από την πιο μαύρη νύχτα της Χιλής
O πρόεδρος Αλιέντε (δεξιά), με τον επικεφαλής των φασιστών 
Αουγκούστο Πινοτσέτ, τον οποίον θεωρούσε έμπιστο άνδρα, δύο
εβδομάδες πριν το πραξικόπημα του δεύτερου και την αυτοκτονία του πρώτου


 
Τριάντα εννέα χρόνια από την αυτοκτονία του προέδρου της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλιέντε, μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο και ενώ ήταν σε εξέλιξη το πραξικόπημα που ανέτρεψε την κυβέρνησή του συμπληρώνονται αυτήν την Τρίτη.
Ακριβώς στην 39ή επέτειο, οι δικαστικές Αρχές της Χιλής έκλεισαν οριστικά την έρευνα για το θάνατο του πρώτου εκλεγμένου μαρξιστή προέδρου της Χιλής, καταλήγοντας επίσημα στο συμπέρασμα ότι ο ίδιος έθεσε τέλος στη ζωή του.
Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο προεδρικό μέγαρο του Σαντιάγο.

Ο 65χρονος πρόεδρος αυτοπυροβολήθηκε κάτω από το σαγόνι ενώ το μέγαρο, η Μονέδα, βομβαρδιζόταν την ίδια ώρα από το στρατό που κατηύθυνε εναντίον του προέδρου ο στρατηγός Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Η νεότερη έρευνα επιβεβαίωσε την αρχική εκδοχή της αυτοκτονίας, βάζοντας τέλος στις εικασίες ότι είχε δολοφονηθεί από τους πραξικοπηματίες.

Μετά τον θάνατο του προέδρου και την κατάλυση της δημοκρατίας ακολούθησε μια από τις σκληρότερες στρατιωτικές δικτατορίες που γνώρισε η Νότια Αμερική με «εξαφανίσεις» χιλιάδων αντιφρονούντων και με νεοφιλελεύθερους πειραματισμούς στην οικονομία στη βάση της λογικής της Σχολής του Σικάγου.

Η μεταπολίτευση στη Χιλή ήρθε αργά και ο Πινοτσέτ πέθανε αμετανόητος και σχεδόν ατιμώρητος...

Έκλεισε η έρευνα για τα αίτια του θάνατου

Με ομόφωνη απόφασή του το Εφετείο του Σαντιάγο κήρυξε τη λήξη των ερευνών, ανήμερα της επετείου των 39 ετών από το πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Το Μάιο του 2011 οι Αρχές είχαν διατάξει την εκταφή της σορού του Αλιέντε προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο πρόεδρος είχε δολοφονηθεί ή αν αυτοκτόνησε μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Δύο μήνες αργότερα οι ιατροδικαστές ανακοίνωσαν ότι ο Αλιέντε αυτοκτόνησε, επιβεβαιώνοντας την επίσημη άποψη αλλά και τις δηλώσεις στενών συνεργατών του προέδρου σύμφωνα με τις οποίες είχε ορκιστεί να πεθάνει με το όπλο στο χέρι.

Με την απόφασή του το Εφετείο επικύρωσε την έκθεση του δικαστή Μάριο Καρόσα, ο οποίος ανέφερε ότι ο Αλιέντε αυτοκτόνησε με ένα αυτόματο ΑΚ-47 -δώρο του Φιντέλ Κάστρο- την ώρα που το Προεδρικό Μέγαρο βομβαρδιζόταν από το στρατό.

Για τον θάνατο του Αλιέντε κυκλοφορούσαν πολλές φήμες.

Πολιτικοί και δημοσιογράφοι παλαιότερα υποστήριζαν ότι ο πρόεδρος δολοφονήθηκε από έναν πραξικοπηματία, ενώ άλλοι έκαναν λόγο για «υποβοηθούμενη αυτοκτονία», ότι δηλαδή ο Αλιέντε αυτοπυροβολήθηκε μεν αλλά δεν πέθανε και τη χαριστική βολή του την έδωσε ένας από τους σωματοφύλακές του.
 
 
Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 11/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire