ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 15 septembre 2012

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017 η Πάφος


Ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας είπε ότι «η σημερινή είναι μια μεγάλη ημέρα για την Πάφο, τόσο την πόλη όσο και την επαρχία μας».

 
Η Πάφος είναι τελικά η πόλη που επιλέγηκε για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017.

Η ανακοίνωση του αποτελέσματος έγινε το απόγευμα, στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, μετά από σχετική απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής επιλογής για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017.

Το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας διεκδικούσε και η Λευκωσία, ενώ στον πρώτο γύρο της διαδικασίας συμμετείχε και η Λεμεσός, η οποία ωστόσο αποκλείστηκε μετά από απόφαση της επιτροπής επιλογής.


Σε ομιλία του, μετά από την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας είπε ότι «η σημερινή είναι μια μεγάλη ημέρα για την Πάφο, τόσο την πόλη όσο και την επαρχία μας», προσθέτοντας πως η  απόφαση της ανεξάρτητης επιτροπής να προτείνει την Πάφο ως την πόλη της Κύπρου που θα ανακηρυχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι μέγιστη τιμή για την πόλη που έχει το προνόμιο να εκπροσωπεί σήμερα.

Ταυτόχρονα, είπε πως αποτελεί ένα μεγάλο σταθμό, αλλά και μια μεγάλη αφετηρία για μια δύσκολη πορεία που θα τελειώσει και τυπικά το 2017.

«Στις μεγάλες στιγμές δεν αρμόζουν τα μεγάλα λόγια και οι υπερβολές. Με αυτό το πνεύμα θέλω να απευθύνω από τα βάθη της καρδιάς μου τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάφου προς όλους όσοι εργάστηκαν με πάθος και όραμα στα τελευταία δύο περίπου χρόνια για να στηθεί η υποψηφιότητα και να μετατρέψουμε το όνειρο σε πραγματικότητα», είπε ο Δήμαρχος Πάφου.

Εξάλλου, ο κ. Βέργας εξέφρασε τον ειλικρινή σεβασμό του προς την υποψηφιότητα της Λευκωσίας και επανέλαβε την πρόθεση και τη βούληση του Δήμου Πάφου να συνεργαστεί με την πρωτεύουσα όσο και με τις άλλες μεγάλες πόλεις της Κύπρου, για φέρουν εις πέρας το βαρύ έργο που αναμένεται να τους ανατεθεί.

Όπως είπε «σε αυτή την ιστορικής σημασίας προσπάθεια και πρόκληση δεν έχουν θέση ούτε ο τοπικισμός, ούτε οι σκοπιμότητες και τα αλλότρια συμφέροντα», σημειώνοντας πως οι φορείς και οι πολίτες της Επαρχίας Πάφου θα εργαστούν συλλογικά, υπεύθυνα και με πάθος για να επιτύχουν.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος  Γιωρκάτζιης συνεχάρη την Πάφο, το Δήμαρχο της, το Δημοτικό Συμβούλιο και όλους τους Παφίτες, τους οποίους διαβεβαίωσε ότι η Λευκωσία θα είναι δίπλα τους σε αυτή τη δύσκολη, αλλά και εθνική πλέον προσπάθεια.

«Η Λευκωσία», είπε, «θα συνεχίσει το ταξίδι της για να επαναπροσδιορίσει  το μέλλον της πόλης και ευχόμαστε η πολιτεία να σταθεί δίπλα μας».

Επιπλέον, ευχαρίστησε όλους όσοι δούλεψαν σκληρά για να προετοιμάσουν την πρόταση, με την οποία η Λευκωσία θα διεκδικούσε το χρίσμα της Πολιτιστικής  Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017.

Σε δηλώσεις του μετά από την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Αντρέας Δημοσθένους είπε ότι «Πρέπει να συγχαρούμε την Πάφο, να σταθούμε δίπλα της και εμείς ως Υπουργείο να τη στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ακόμα πως στο πλαίσιο της ανάδειξης της  Πάφου ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017 έχει προβλεφθεί το ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ για υποστήριξη και ενίσχυση των λειτουργικών εξόδων της προσπάθειας αυτής.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους είναι ότι όλες οι πόλεις, όλοι πολίτες και ο τόπος ολόκληρος πρέπει να στηρίξει την Πάφο, γιατί αυτή τη στιγμή δεν διακυβεύεται η εξέλιξη και η ανάπτυξη της Πάφου, αλλά είναι ένα στοίχημα για την Κύπρο και για τους πολίτες της.


Πηγή: www.philenews.com
Δημοσιεύτηκε στις 14/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire