ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 15 septembre 2012

Κύπρος - €2,1 εκατ. σε οκτώ υπαλλήλους


Χρυσές αφυπηρετήσεις σε κρατική εταιρεία εν μέσω κρίσης
 

Φωτογραφία


Της Αντωνίας Λαμπράκη
Αποζημίωση που ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των €2,1 εκατ. προτίθεται να παραχωρήσει εταιρεία που ελέγχεται από το κράτος, σε οκτώ εργαζόμενους οι οποίοι απολύονται λόγω πλεονασμού.
Επιπρόσθετα, οι εν λόγω εργαζόμενοι θα λάβουν ποσό που αγγίζει τα €3,1 εκατ. που αποτελεί το ταμείο προνοίας τους. Οι απολυθέντες είναι εργαζόμενοι με υπηρεσία γύρω στα 20 χρόνια ή και λιγότερη και μεταξύ αυτών είναι τεχνικοί και εργάτες.

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο, η Κυπριακή Εταιρεία Αποθήκευσης ΠετρελαιοεδώνΚΕΑΠ, μελετά την καταβολή αποζημίωσης ύψους €2,1 εκατ. Η ΚΕΑΠαποτελεί τη μετεξέλιξη των διυλιστηρίων στη Λάρνακα, είναι εταιρεία ιδιωτικού δικαίου και ελέγχεται πλήρως από το κράτος.
Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι απολυθέντες θα λάβουν αποζημίωση που θα κυμαίνεται από €131.000 - €370.000. Επιπρόσθετα, θα επωφεληθούν από το ταμείο προνοίας ποσών που θα κυμαίνονται από €155.000 €600.000.
Ειδικότερα, η διεύθυνση της Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών έδωσε επιστολές απόλυσης λόγω πλεονασμού σε έξι εργαζόμενους και σύντομα θα δώσει σε ακόμη δύο. Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΑΠ, Στέλιος Γεωργιάδης, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες μας, σημειώνοντας ότι το ζήτημα του ύψους της αποζημίωσης των απολυθέντων εκκρεμεί ενώπιον της διοίκησης και δεν λήφθηκε οποιαδήποτε απόφαση ακόμη. Κληθείς να σχολιάσει το υπερβολικά υψηλό ποσό της αποζημίωσης, ο κ. Γεωργιάδης παρέπεμψε σε παλαιότερη συμφωνία της εταιρείας με τις συντεχνίες, που ρύθμιζε το ύψος της αποζημίωσης των εργαζομένων οι οποίοι απολύθηκαν, όταν οι εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων θα τερμάτιζαν τη λειτουργία τους, γιατί θα μετατρέπονταν σε τερματικό πετρελαιοειδών. Η φόρμουλα υπολογισμού της αποζημίωσης είναι 2,05 μηνιάτικα κατά έτος υπηρεσίας. Η εν λόγω συμφωνία έγινε το 2003, όταν υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας ήταν ο Γιώργος Λιλλήκας. Ακολούθως αυτή η συμφωνία ενσωματώθηκε στη συλλογική σύμβαση των εργαζομένων, υποστήριξε.
Σε παρατήρησή μας ότι η εν λόγω συμφωνία έγινε υπό άλλες οικονομικές συνθήκες και σήμερα τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά και ίσως θα πρέπει να τύχει επανεξέτασης, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «πρόκειται για θεσμοθετημένες υποχρεώσεις της εταιρείας». Ερωτηθείς πού θα εξεύρει η εταιρεία τέτοιο μεγάλο ποσό για να αποζημιώσει τους πλεονάζοντες, ο πρόεδρος του Δ.Σ. δήλωσε ότι συστηματικά από το 2004 μέρος των κερδών της εταιρείας κατατίθεται σε ένα ταμείο, το κεφάλαιο του οποίου υπερβαίνει το €1,5 εκατ. και έτσι σε μεγάλο βαθμό είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Σε ένα άλλο επίπεδο, συντεχνιακά στελέχη δήλωναν έκπληξη για το ύψος της αποζημίωσης, υποστηρίζοντας ότι ήταν ενήμερα για την απόφαση της εταιρείας να προχωρήσει σε απολύσεις, πλην όμως, δεν υπεισήλθαν στο θέμα του ύψους της αποζημίωσης. Να σημειωθεί ότι οι απολυθέντες θα τύχουν της νενομισμένης αποζημίωσης και από το Ταμείο Πλεονάζοντος Προσωπικού.


Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 09/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire