ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 21 septembre 2012

Επισκόπηση κυπριακού τύπου 21/09/2012



Οι αντιπροτάσεις που ετοιμάζει η Κυβέρνηση ενόψει των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα για συνομολόγηση Μνημονίου, ο υπολογισμός από την Κεντρική Τράπεζα του ποσού που θα χρειαστούν οι Τράπεζες για ανακεφαλαιοποίηση, η πρόταση της Κύπρου για επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής και οι πληροφορίες για θετική αντιμετώπιση της Τρόικας, οι ανάγκες των κρατικών νοσηλευτηρίων, και η ελεύθερη πτώση στην οποία βρίσκεται ο κατασκευαστικός τομέας στην Κύπρο, η υπόθεση του καταζητούμενου για το φόνο του Τάσου Ισαάκ και τα επόμενα βήματα της κυπριακής πλευράς, καθώς και οι εξελίξεις στη δίκη για το Μαρί, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλονται σήμερα από τον κυπριακό Τύπο.


Ο «Φιλελεύθερος»
στο κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «Γρίφος τα δισ. των τραπεζών», αναφέρει ότι με τη βεβαιότητα πλέον ότι ο τραπεζικός κλάδος όπως τον γνωρίζαμε θα ανήκει σύντομα στο παρελθόν, την ερχόμενη εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα καθορίζει το μέγιστο ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το σενάριο των €6 δισ. που διέρρευσε ως πρώτη εκτίμηση κινδυνεύει να μην ισχύει, καθώς ήταν βασισμένο στα αποτελέσματα του 2011, ενώ με την παρέλευση του χρόνου η γενική εικόνα χειροτερεύει.

Διαβάστε επίσης:
Πήραν το τιμόνι από τον Φλουρέντζο:
Αλλαγές στη φορολογία αυτοκινήτων.
Το Μαρί στις επετείους των σχολείων: Καθιερώνεται ως ενδοσχολική εκδήλωση μαζί με άλλες 27.
Λεμεσός: Νέα απελπισία για καταστηματάρχες της Ανεξαρτησίας.
Σύσκεψη για τον φονιά του Τάσου Ισαάκ: 13 καταζητούμενοι.
Πίεση για αυξήσεις στην Υγεία: Παζάρι στις πλάτες των ασθενών.
Καβγάς για τους αγωγούς: Διαμάχη στρατηγικών συμφερόντων πίσω από τη διάμετρο του αγωγού από το «Αφροδίτη».
Δίκη για την τραγωδία στο Μαρί: Αγνόησαν την ασφάλεια.
Εκμετάλλευση των παραλιών: Βουλευτές φρενάρουν οδηγία της ΕΕ.
Οδηγούν σε παράλυση την Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αφέθηκε χωρίς προσωπικό, χρονίζουν οι υποθέσεις.
Πολιτική: ΟΗΕ: Αναμένοντας το νέο Πρόεδρο.
Κοινωνία: Από ΜΟΤ και οι μοτοσυκλέτες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μείωση αφορολόγητου στις 17.500», γράφει ότι μέτρα που θα φέρουν τα πάνω-κάτω, περιορίζοντας ακόμη πιο πολύ το βιοτικό επίπεδο του λαού, περιλαμβάνονται στις αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης στους σκληρούς όρους που αξιώνει η Τρόικα», με ένα από αυτά να προνοεί τη μείωση του αφορολόγητου εισοδήματος από 19.500 ευρώ στις 17.500. Αλλού γράφει ότι η τουρκική πρεσβεία στο Κιργιστάν απελευθέρωσε τον καταζητούμενο για το φόνο του Τάσου Ισαάκ, Ερσάν Αρικλί. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι οι έφεδροι θα παρουσιάζονται δύο συνεχόμενες φορές το χρόνο για σκοπιές και άλλες υπηρεσίες λόγω έλλειψης κληρωτών.

Η «Σημερινή»
, υπό τον τίτλο «Χάνονται ζωές», γράφει στο κύριο της θέμα ότι στα κρατικά νοσηλευτήρια χάνονται ζωές, με τον Υπουργό Υγείας να δηλώνει ότι ηλικιωμένη πέθανε στο χειρουργείο και Βουλευτές να καταγγέλλουν στην Επιτροπή Υγείας ότι ασθενείς πεθαίνουν στις λίστες αναμονής. Αλλού γράφει ότι 17χρονος φαίνεται να εκπορνευόταν μαζί με άλλες δέκα κοπέλες σε μπιραρία στη Λευκωσία, με τον ύποπτο διαχειριστή του υποστατικού να συλλαμβάνεται. Σε άλλο της θέμα, η «Σημερινή», γράφει ότι σύμφωνα με καταγγελία του Βουλευτή Σοφοκλή Φυττή, Ε/κ και Τ/κ διατηρούν γραφείο στη Λάρνακα, στο οποίο Ε/κ υποβάλλουν αιτήσεις στην παράνομη «επιτροπή αποζημιώσεων» που λειτουργεί στα κατεχόμενα.

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Το ΔΝΤ ευνοεί την επιμήκυνση», γράφει ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται έτοιμο να αποδεχτεί την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Κύπρου στα τέσσερα χρόνια αντί τρία που είναι η συνήθης πρακτική, αλλά και αποφυγή μέτρων που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω ύφεση. Αλλού, γράφει για τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας και υποψήφιου για την Προεδρεία της Δημοκρατίας Σταύρου Μαλά, ότι το ΓεΣΥ δεν θα πληρώσει τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Σε άλλο της θέμα, η «Χαραυγή» φιλοξενεί τις δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, ο οποίος είπε ότι «ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ καλλιεργούν το διχασμό και το μίσος ενάντια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το ΑΚΕΛ».

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ο κατασκευαστικός τομέας κτυπάει πάτο», γράφει ότι σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου, η οικοδομική βιομηχανία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς μετά από επτά μήνες –όταν ολοκληρωθούν τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη- δεν υπάρχει ούτε ένα έργο υπό ανέγερση στην Κύπρο. Αλλού, γράφει ότι στην Κύπρο αποδείχθηκε μεγάλη επιτυχία η ανακύκλωση ρούχων. Σε φωτορεπορτάζ, η εφημερίδα γράφει για τη νεκρόπολη Serapeum of Saqqara στην Αίγυπτο, η οποία άνοιξε χθες μετά από 11 χρόνια εργασιών ανακαίνισης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος»
, υπό τον τίτλο «Επιστροφή στα πέτρινα χρόνια», γράφει στο κύριο του θέμα ότι τον Οκτώβριο έρχεται η Τρόικα δριμύτερη και σκληρότερη, και πως η δραματική κατάσταση που ταλανίζει την Ευρώπη γενικότερα, οδηγεί σε επιστροφή στα πέτρινα χρόνια. Αλλού γράφει σχετικά με τη διαχείριση αστικών στερεών απορριμμάτων «ότι εγκλωβίζονται οι μελλοντικές γενιές. Σε άλλο του θέμα με φωτογραφικό υλικό, ο Αντίλογος γράφει για το Λαογραφικό Μουσείο που δημιούργησε ο Νίκος Σταμάτης στο Μάμμαρι.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα η «Γνώμη», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ατακτη υποχώρηση», γράφει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης αλλάζει τις θέσεις του για την οικονομία για να αποφύγει τη λαϊκή οργή. Αλλού, γράφει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δίνει διέξοδο στον εθνικιστή Τ/κ ηγέτη για εκτροπή του Κυπριακού από τα πλαίσια του ΟΗΕ. Σε άλλο της θέμα, η Γνώμη γράφει ότι ο Ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης βρέθηκε «εκτεθειμένος από ύπουλες ενέργειες του κατά του ΑΚΕΛ στο ευρωκοινοβούλιο».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Η ανέχεια στην Κύπρο του ΑΚΕΛ», γράφει ότι πληθαίνουν οι περιπτώσεις πραγματικής ανέχειας στην Κύπρο του 2012, λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που μαστίζει τον τόπο, «ως συνέχεια της εγκληματικής και ανίκανης οικονομικής πολιτικής της απερχόμενης διακυβέρνησης». Αλλού, γράφει, σε σχέση με τη δίκη για τη φονική έκρηξη στο Μαρί, ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας και οι Υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας ήταν ενήμεροι από γραπτά σημειώματα για το επικίνδυνο φορτίο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η προτεραιότητα του ΑΚΕΛ είναι η αποδοχή του υποψήφιου Πρόεδρου Σταύρου Μαλά από τους ΑΚΕΛικούς.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Weekly”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μαρτυρίες από το Μαρί», γράφει για τη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη φονική έκρηξη της 11η Ιουλίου 2011 στο Μαρί, και προσθέτει ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι συμμετείχαν στην απόφαση για εκφόρτωση των κοντέινερ. Αλλού γράφει για την επιλογή της Πάφου για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017, και για τις προετοιμασίες της πόλης για το μεγάλο αυτό γεγονός. Σε άλλο θέμα γράφει για το 25ο φεστιβάλ παστελιού, το οποίο πραγματοποιείται στο χωριό Ανώγυρα.


Πηγή: www.philenews.com
Δημοσιεύτηκε στις 21/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire