ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 17 septembre 2012

30 χρόνια από την σφαγή των Παλαιστινίων στη Σάμπρα και τη Σατίλα


Δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη στη στυγνή δολοφονία των προσφύγων
 
30 χρόνια από την σφαγή των Παλαιστινίων στη Σάμπρα και τη Σατίλα




Η μπόχα της αδικίας ακόμη διαποτίζει τα στρατόπεδα προσφύγων στη Σάμπρα και στη Σατίλα όπου 1.700 Παλαιστίνιοι σφαγιάστηκαν πριν από 30 χρόνια, γράφει ο Ρόμπερφ Φισκ στον «Independent». Ο βετεράνος αυτός ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή, που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας του μακελειού στα δυο αυτά στρατόπεδα παλαιστινίων προσφύγων στον Λίβανο, τονίζει ότι κανένας δεν έχει καταδικαστεί για το έγκλημα. «Η Σάμπρα και η Σατίλα αποτελούν μνημείο προς τους εγκληματίες που απέφυγαν τις ευθύνες τους, που ξέφυγαν», γράφει στη στήλη του στη βρετανική εφημερίδα.

Ο Φισκ παραθέτει τα λόγια του Παλαιστινίου Χαλέντ Αμπου Νουρ που ζει στα στρατόπεδα αυτά και που την εποχή της σφαγής ήταν έφηβος: «Απαιτήσαμε δικαιοσύνη, διεθνείς δίκες _ αλλά τίποτα. Ούτε ένας δεν τιμωρήθηκε ως υπεύθυνος. Ούτε ένας δεν πέρασε από δίκη. Γι' αυτό οι Ισραηλινοί μπόρεσαν να σφαγιάσουν τόσους Παλαιστινίους στον πόλεμο της Γάζας το 2008-9. Αν είχαν πραγματοποιηθεί δίκες για όσα συνέβησαν εδώ πριν από 30 χρόνια, δεν θα είχε συμβεί το μακελειό στη Γάζα».

«Εχει δίκιο», γράφει ο Φισκ. Σημειώνει ότι κανένας ηγέτης, Δυτικός ή Αραβας, δεν έχει ποτέ επισκεφθεί τη Σάμπρα και τη Σατίλα για να τιμήσει τους νεκρούς. Και ότι είναι ειρωνικό ότι η μοναδική χώρα που πραγματοποίησε σοβαρή επίσημη έρευνα για το μακελειό είναι το Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός έστειλε τους δολοφόνους στα στρατόπεδα προσφύγων και μετά παρακολούθησε τις σφαγές χωρίς να επεμβαίνει. Η έρευνα εκείνη θεώρησε ως κύριο υπεύθυνο τον τότε υπουργό Αμυνας, μετέπειτα πρωθυπουργό και νυν ασθενή σε κώμα Αριέλ Σαρόν διότι έστειλε τους αδίστακτους αντι-παλαιστινιακούς φαλαγγίτες στα στρατόπεδα «για να τα καθαρίσουν από τους τρομοκράτες». Τρομοκράτες που, όπως σημειώνει ο Φισκ, «αποδείχτηκαν τόσο ανύπαρκτοι όσο τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ 21 χρόνια αργότερα».

Ο Ελι Χομπέικα, ηγέτης της λιβανέζικης χριστιανικής πολιτοφυλακής που ηγήθηκε των μαζικών δολοφονιών στα στρατόπεδα _ αφού ο Σαρόν του είπε ότι Παλαιστίνιοι είχαν μόλις σκοτώσει τον επικεφαλής των Φαλαγγιτών _ δολοφονήθηκε χρόνια αργότερα στη Βηρυτό. Οι εχθροί του υποστηρίζουν ότι τον σκότωσαν οι Σύροι, οι φίλοι του κατηγορούν τους Ισραηλινούς. Ο Χομπέικα είχε μόλις ανακοινώσει ότι θα άνοιγε το στόμα του «να τα πει όλα» για τη Σάμπρα και τη Σατίλα σε βελγικό δικαστήριο που επιθυμούσε να δικάσει τον Σαρόν.

Ο Φισκ _ που μπήκε στα στρατόπεδα την τρίτη και τελευταία ημέρα του μακελειού, στις 18 Σεπτεμβρίου 1982 _ θυμάται «τον γέρο με τις πιτζάμες που ήταν ανάσκελα στον κεντρικό δρόμο με το μπαστούνι του να κείται αθώο δίπλα του, τις δυο γυναίκες και το μωρό που πυροβολήθηκαν δίπλα σ' ένα νεκρό άλογο, το ιδιωτικό σπίτι στο οποίο μπήκα για να κρυφτώ από τους δολοφόνους και βρήκα μια νεαρή γυναίκα νεκρή στην αυλή. Μερικές από τις γυναίκες είχαν βιαστεί πριν τις σκοτώσουν. Μιλιούνια οι μύγες, η οσμή της αποσύνθεσης. Αυτά θυμάται κανείς».

Τα επιχειρήματα υπέρ του να ξεχάσουμε εκείνο το μακελειό δίνουν και παίρνουν. Γιατί να θυμόμαστε λίγες εκατοντάδες Παλαιστινίους που σφαγιάστηκαν το 1982 την στιγμή που 25.000 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους στη Συρία σε 19 μήνες;

«Υποστηριχτές του Ισραήλ και επικριτές του μουσουλμανικού κόσμου μου γράφουν τα δυο τελευταία χρόνια, βρίζοντάς με που αναφέρομαι τακτικά στο μακελειό στη Σάμπρα και στη Σατίλα, σαν να ήμουν εγώ ο εγκληματίας πολέμου και όσα παρακολούθησα ως αυτόπτης μάρτυρας να παραγράφονται μετά από ένα χρονικό διάστημα», γράφει ο Φισκ. Ενας αναγνώστης του «Independent» τον κατηγόρησε για αντι-ισραηλινή προκατάληψη βασιζόμενος μόνο και μόνο στον αριθμό των αναφορών στη Σάμπρα και στη Σατίλα που κάνει όλα αυτά τα χρόνια ο βρετανός δημοσιογράφος.

Καταλήγοντας, αναρωτιέται: «Δεν έχει ευθύνη και ο Λίβανος λόγω των λιβανέζων Φαλαγγιτών, το Ισραήλ λόγω του ισραηλινού στρατού, η Δύση λόγω της συμμαχίας της με το Ισραήλ, οι Αραβες λόγω της συμμαχίας τους με την Αμερική;». Και αναφέρει την ρήση του ραβίνου Αβραάμ Χέσελ για τον πόλεμο στο Βιετνάμ: «Σε μια ελεύθερη κοινωνία μερικοί είναι ένοχοι αλλά όλοι είναι υπεύθυνοι»
Πηγή: www.tovima.gr/The Independent
Δημοσιεύτηκε στις 17/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire