ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 17 septembre 2012

Μοσχομυριστά περβάζια


Βασιλικοί, δυόσμοι και αρμπαρόριζες. Τα αρωματικά της μεσογειακής κουζίνας μπορούν να βιώσουν τη δική τους Εδέμ, ακόμη και σε ένα διαμέρισμα του κέντρου.
Μοσχομυριστά περβάζια
Μοσχομυριστά περβάζια



Ελένη Ψυχούλη
Αν η αισθητική απόλαυση μιας τριανταφυλλιάς δεν είναι ικανή να ξυπνήσει μέσα σας τον κηπουρό, το τερπνόν μετά του ωφελίμου των μυριστικών της κουζίνας ενδέχεται να κάνει το θαύμα του. Η γαστρονομία αιχμής θέλει κάρδαμο στη σαλάτα, φρέσκια ρίγανη στο ψητό και αρμπαρόριζα στην κρεμ μπρυλέ. Παράξενα ονόματα που σπάνια συνοικιακός μανάβης φιλοξενεί στα ράφια του. Η σπαζοκεφαλιά μιας τέτοιας συνταγής απαιτεί εξόρμηση στα μεγαλύτερα σουπερμάρκετ. Οπου και πάλι κανείς δεν σας εγγυάται ότι θα βρείτε φρέσκο φασκόμηλο, έτσι ανάρπαστο που γίνεται από τους επίδοξους μάγειρες.

 Αρωματικά προς φύτευση έχουν στη λαϊκή, στα φυτώρια και στα σουπερμάρκετ.
 Είναι καλόβολα ακόμη και με τον πιο αμελή και ατζαμή κηπουρό. Δεν απαιτούν ειδικά εργαλεία, μόνο μερικά γλαστράκια και ζαρντινιέρες βάθους 25-30 εκ. – πλαστικές κατά προτίμηση, για λιγότερο βάρος – και λίγο χώμα. Για τον άνηθο προτιμήστε πιο βαθιά γλάστρα – τα πετραδάκια στο πιατάκι της συγκρατούν την υγρασία και δίνουν μια νότα παραλίας στο καταπράσινο σύνολο.
 Χωρίζονται στα «σκληρά» αρωματικά που τα καταφέρνουν και μόνα τους και στα «ντελικάτα» που μαραζώνουν αν δεν πιουν το νεράκι τους καθημερινώς. Η δάφνη, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο, η ρίγανη, το κάρδαμο, η ρόκα και το θυμάρι ζητούν ένα ποτήρι νερό μία-δύο φορές την εβδομάδα. Ο μαϊντανός, το σέλινο, ο δυόσμος, ο βασιλικός, ο άνηθος, ο μάραθος και η μέντα θέλουν καθημερινό πότισμα νωρίς το πρωί ή τη νύχτα, μια που το νερό κάτω από την ντάλα του ήλιου «καίει» τα ευαίσθητα φυλλαράκια τους.
 Το κάρδαμο θέλει 40 ημέρες για να φτάσει στο πιάτο σας και η ρόκα – που είναι κολλητή φίλη της σκιάς – βλασταίνει όλον τον χρόνο.
 Το μπαλκόνι της κρεβατοκάμαρας ή το περβάζι της κουζίνας, με άλλα λόγια οι υπαίθριοι χώροι των μετόπισθεν και όχι της πρόσοψης που έχει τα μεγαλύτερα πάρε-δώσε με την κίνηση του δρόμου και την αιθαλομίχλη, είναι το ιδανικό σπίτι του βασιλικού, της ρίγανης, αλλά και του δυόσμου, του σέλινου και του μαϊντανού. Αρκεί ο ήλιος να είναι τακτικός στο ραντεβού του, άπαξ ημερησίως.
 Οι βασιλικοί δεν έχουν πρόβλημα να μοιραστούν τη ζαρντινιέρα τους με όλους τους συγγενείς του μεγάλου σογιού τους: ο σγουρός ταιριάζει στις μελιτζάνες, ο πλατύφυλλος στη σαλάτα και στις μακαρονάδες, ο κυπριακός ως πιο στιβαρός διώχνει καλύτερα τα κουνούπια και κάνει ωραίο τσάι και φακές, και ο χειμωνιάτικος θα σας χαρίζει γενναιόδωρα το άρωμά του ως τα Χριστούγεννα. Οσο, δε, τους «κορφολογείτε» κόβοντας τακτικά τις άκρες με τα σποράκια τόσο μεγαλώνει το προσδόκιμο της ζωής τους. Αν τους ξεχάσετε απότιστους το Σαββατοκύριακο, θα σας υποδεχτούν μαραζωμένοι, αλλά λίγο νεράκι θα τους ανυψώσει και πάλι το ηθικό.
 Οταν στο τέλος της σεζόν, στις άκρες των μυριστικών σας μείνουν μόνο τα σποράκια, μην τα πετάξετε. Ξεράνετέ τα καλά στον ήλιο και φυλάξτε τα τυλιγμένα σε χαρτί, όχι σε πλαστικό. Του χρόνου τη Μεγάλη Πέμπτη φυτέψτε με αυτά τα αρώματα της νέας χρονιάς, καθώς η λαϊκή σοφία λέει ότι εκείνη την ημέρα ο Θεός ευλογεί τη μακροημέρευσή τους.   
Συνταγές με μυρωδικά από τη γλάστρα σας 
 Φρέσκια ρίγανη, φρέσκο θυμάρι και δεντρολίβανο δίνουν ένα ντελικάτο άρωμα υψηλής γαστρονομίας στο κρέας, στα πουλερικά και στις πατάτες φούρνου. Ο γερασμένος βασιλικός φτιάχνει ένα βαζάκι πέστο που βαστά το άρωμα του καλοκαιριού όλον τον χειμώνα. Αν ξεράνετε φύλλα βασιλικού, θα νοστιμίσετε σούπες με λαχανικά και όσπρια. Το ξερό φασκόμηλο λατρεύει τις κόκκινες σάλτσες του χειμώνα, το μαγειρευτό κρέας και το κουνέλι με λευκή σάλτσα. Το ξερό δεντρολίβανο παντρεύεται με το αρνάκι και τα ρεβίθια. Η ρίζα του μάραθου, αν σκαλιστεί το καλοκαίρι, θα δώσει ένα ωραιότατο φινόκιο για τη σαλάτα.  Τα ξερά αρωματικά μπορείτε να τα έχετε σε ματσάκια κρεμασμένα ανάποδα μπροστά στο παράθυρο. Θα ομορφύνουν την κουζίνα σας και θα τα τρίβετε την τελευταία στιγμή, επάνω από την κατσαρόλα. Ολα τα μυριστικά παραμένουν φρέσκα όλον τον χρόνο, αν τα διατηρήσετε σε σακουλάκια στον καταψύκτη.


Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 28/06/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire