ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 17 septembre 2012

Ελλάδα - Επί 4 ώρες μοίραζε υποσχέσεις ο Τσίπρας

Ατέλειωτη παροχολογία αλλά και σκληρές επιθέσεις στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην ομιλία του στις παραγωγικές τάξεις όσο και στη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο

 
 
Μαρία Νταλιάνη
 
Επίθεση στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, συνδυασμένη με υποσχέσεις προς μεγάλες κοινωνικές ομάδες, εξαπέλυσε το Σαββατοκύριακο από τη Θεσσαλονίκη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. 
 
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τον τόπο στην καταστροφή ενώ προέβλεψε πως, αν περάσουν τα μέτρα των 11,8 δισ. ευρώ, αυτή η κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει.
Τόσο στην ομιλία του σε παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο όσο και στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι - και τα δύο με μαραθώνια διάρκεια τεσσάρων ωρών συνολικά! -, εκτός από τη δριμύτατη κριτική στην κυβερνητική πολιτική της «υποταγής στην τρόικα», παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό κυριαρχούν οι παροχές περίπου προς τους πάντες, ενώ στο ερώτημα «πού θα βρει τα λεφτά» ο ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση ήταν αυτή που δίνει πάντα παραδοσιακά οποιοσδήποτε πέρασε από τη ΔΕΘ: από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τους εταίρους ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε σαφώς ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συναινέσει, αν του ζητηθεί από την τρόικα, στο θέμα της επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Οπως είπε, «εμείς έχουμε διαφορετική στρατηγική». Αυτή είναι το μοντέλο της Γερμανίας του 1953, δηλαδή γενναία διαγραφή χρέους και μορατόριουμ πληρωμών ώσπου η χώρα να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την επιμήκυνση σαν το σχοινί που δίνεις για να παρατείνεις το μαρτύριο, ενώ επανέλαβε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της ακύρωσης του Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης. Οπως διαβεβαίωσε, δεν τον ενοχλεί ούτε το «σνομπάρισμα» των ευρωπαίων ηγετών λέγοντας ότι η κ. Μέρκελ δεν έβλεπε ούτε τον Φρανσουά Ολάντ προτού εκλεγεί.

«ΠΡΟΒΛΕΨΗ». Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε έτοιμος να κυβερνήσει, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν ζητεί εκλογές. Αφησε όμως να εννοηθεί ότι η τρικομματική κυβέρνηση δεν έχει πολύ δρόμο μπροστά της και έτσι κι αλλιώς θα πέσει σύντομα ανοίγοντας τον δρόμο για μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Αν θέλαμε εκλογές, θα το λέγαμε χωρίς περιστροφές. Αυτό που έχει σημασία είναι να μη συνεχίσουμε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο προς την καταστροφή», δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε με σφοδρότητα ιδιαίτερα κατά του Πρωθυπουργού αλλά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Στον κ. Σαμαρά διότι «άλλα έλεγε από τη ΔΕΘ πέρυσι και άλλα κάνει σήμερα» ενώ για τον κ. Βενιζέλο η στοχοποίηση υπήρξε εντονότερη καθώς ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι η Κουμουνδούρου θα ζητήσει διαλεύκανση των οικονομικών πεπραγμένων σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά και της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας - και στα δύο ο κ. Βενιζέλος ως υπουργός Πολιτισμού είχε την πολιτική εποπτεία.
Σε ό,τι αφορά τις παροχές, ιδιαίτερα στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για κατάργηση των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, ενίσχυση του αγροτικού κόσμου, επαναφορά επιδομάτων, ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οικολογικές πρακτικές στην ανάπτυξη του τουρισμού και της γεωργίας, επάρκεια τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων, ώθηση στις καινοτόμους επιχειρήσεις, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, καθώς και ενίσχυση του κατασκευαστικού κλάδου με «ποιοτικές αναβαθμίσεις» στην υφιστάμενη κτιριοδομή.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. Παρότι ρωτήθηκε και για το θέμα της μείωσης του δημόσιου τομέα σε σχέση με τη συνεχή «αιμορραγία» του ιδιωτικού, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκε του Δημοσίου λέγοντας ότι «είναι λάθος ο κοινωνικός αυτοματισμός». Επίσης, πρότεινε να υπάρχει κοινός αγώνας των υπαλλήλων στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, με πρώτο βήμα την ενοποίηση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Ομαδικά πυρά από τους κυβερνητικούς εταίρους, αλλά και σκληρή κριτική από την πλευρά του ΚΚΕ, ακολούθησαν την παρουσία του Αλ. Τσίπρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «επιθυμεί τη νεκρανάσταση του κρατισμού, υιοθετώντας συντεχνιακές λογικές» και πως «δεν οργανώνει την ανατροπή , όπως διατείνεται, αλλά την καταστροφή». «Ο κ. Τσίπρας δεν έχει τίποτα το καινούργιο να προσφέρει... Φλερτάροντας συνεχώς με τη χρεοκοπία, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά συνεπής υπηρέτης του λόμπι της δραχμής και όσων κρύβονται πίσω του», ήταν η επίσημη κυβερνητική αντίδραση.
Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά επέκρινε τον κ. Τσίπρα ότι «φοράει τον ίδιο αντιμνημονιακό μανδύα» και πως «καθησυχάζει τους πολίτες με μια υπόθεση εργασίας» όταν ερωτάται πώς θα μπορέσει να κυβερνήσει χωρίς τη στήριξη των εταίρων, χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς Μνημόνιο.
«Πρότεινε ξανά το άλλο μείγμα διαχείρισης και διαπραγμάτευσης εντός της ΕΕ που αποδείχτηκε ότι για τον λαό φέρνει μόνο μνημόνια και εξαθλίωση. Ο ΣΕΒ, οι μεγαλοεπιχειρηματίες και η ΕΕ πρέπει να είναι ικανοποιημένοι από την ταχύτατη προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ στη βολική και χρήσιμη γι' αυτούς κυβερνώσα Αριστερά...», σχολίασε από την πλευρά του το ΚΚΕ.


Πηγή: www.tanea.gr
Δημοσιεύτηκε στις 17/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire