ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 20 septembre 2012

Ελλάδα - Μαχαίρι έως 83% στα εφάπαξ των Ταμείων

Και εισφορά από 1% έως 3% για όσους συνταξιούχους πήραν αυξημένα ποσά από το 1995

Ηλίας Γεωργάκης
Αναδρομική επιστροφή μέρους των χρηµάτων που πήραν οι συνταξιούχοι των 22 ταµείων πρόνοιας, που µε βάση τις αναλογιστικές µελέτες χορηγούσαν υψηλότερο εφάπαξ σε σχέση µε τις εισφορές, αλλά και μαχαίρι έως 83% στο εφάπαξ βοήθημα προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας και προωθείται για ψήφιση. Στο σχετικό σχέδιο άρθρου που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ»:
1. Περιλαµβάνεται η καθιέρωση ειδικής μόνιμης εισφοράς 1% - 3% στις συντάξεις όσων άνοιξαν τα προηγούµενα χρόνια (από 1-1-1995 έως 31-10-2010) την πόρτα εξόδου και πήραν αυξηµένο εφάπαξ. Ο συντελεστής παρακράτησης εξαρτάται από την ψαλίδα μεταξύ του εφάπαξ και των εισφορών που έχει καταβάλει ο συνταξιούχος.
2. Καθορίζεται ότι στους ασφαλισμένους σε 22 φορείς πρόνοιας μέχρι 31-12-1992 που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν της υπηρεσίας τους από το 2010 και μετά (είναι ανοικτή η ακριβής ημερομηνία με πιθανότερο τον Οκτώβριο), στους οποίους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος, το ποσό του εφάπαξ μειώνεται από 1,94% έως 83%, ανάλογα με το Ταμείο.

ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: Οσοι βγήκαν στη σύνταξη μετά την 1η Ιανουαρίου 1995 και πήραν αυξηµένο εφάπαξ βοήθηµα θα κληθούν να πληρώσουν μηνιαία εισφορά από 1%-3%. Ουσιαστικά όσοι συνταξιούχοι εισέπραξαν τα προηγούµενα χρόνια υψηλό εφάπαξ τώρα θα κληθούν, µέσω αυτής της εισφοράς, να… καλύψουν ώς ένα βαθµό αυτή τη διαφορά. Η εισφορά θα είναι ανεξάρτητη από τις άλλες περικοπές που επιβάλλονται στις συντάξεις και τα χρήµατα θα πηγαίνουν στα ταµεία πρόνοιας. Στόχος είναι µε τον τρόπο αυτό να καλυφθούν ώς ένα βαθµό τα ελλείµµατα που υπάρχουν στους ασφαλιστικούς φορείς. Στη διάταξη προβλέπεται πως «µε κοινή απόφαση των υπουργών Οικονοµίας και Εργασίας καθορίζονται ο φορέας-τοµέας πρόνοιας στον οποίο αποδίδεται η παρακράτηση, ο χρόνος, η διαδικασία µεταφοράς των ποσών στους τοµείς, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτοµέρεια για την υλοποίηση της διάταξης αυτής». Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως «επειδή οι συνταξιούχοι φορέων κύριας ασφάλισης που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους και στους οποίους έχει χορηγηθεί ήδη από τους φορείς-τοµείς τους το ποσό του εφάπαξ ιδιαίτερα αυξηµένο χωρίς να υπάρχει ανταποδοτικότητα εισφορών - παροχών µε επιβάρυνση του τοµέα, κρίνεται αναγκαία για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης η θέσπιση ειδικής µηνιαίας εισφοράς στο συνολικό ποσό της σύνταξης όπως αυτό διαµορφώνεται µετά την παρακράτηση των ειδικών εισφορών και των μειώσεων που επήλθαν στη σύνταξή τους». Μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά το εξής παράδειγµα για το Ταµείο Πρόνοιας Δηµοσίου: υπάλληλος Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης µε 31 έτη υπηρεσίας έλαβε ποσό εφάπαξ 42.000 ευρώ. Ωστόσο κανονικά έπρεπε να λάβει 25.000 ευρώ. Δηλαδή, εισέπραξε επιπλέον ποσό 17.000 ευρώ.

ΜΕΙΩΣΗ ΕΦΑΠΑΞ: Μείωση του εφάπαξ που μπορεί να φτάνει ακόμα και το 83%, προβλέπεται για συνολικά 22 ταμεία πρόνοιας. Οι μειώσεις στα εφάπαξ θα επηρεάσουν και όσους αποχώρησαν το 2010, αλλά ακόμα δεν έχουν πάρει το βοήθημα. Η ρύθμιση προβλέπει τη μείωση του βοηθήματος από 1,94% στον τομέα πρόνοιας αστυνομικών του ΤΕΑΠΑΣΑ έως και 83% στον τομέα πρόνοιας εργοληπτών δημοσίων έργων του ΕΤΑΑ. Στους μεγάλους χαμένους είναι μεταξύ των άλλων οι υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι υπάλληλοι φαρμακευτικών εργασιών, ενώ οι μειώσεις κυμαίνονται από 41,52% έως και 63,91%. Οπως τονίζεται στη σχετική νομοθετική ρύθμιση, το ποσοστό της μείωσης αποφασίστηκε με βάση αναλογιστικές μελέτες που δείχνουν απόκλιση μεταξύ του καταβαλλόμενου βοηθήματος και των εισφορών που έχουν καταβληθεί. Στην αιτιολογική έκθεση μεταξύ των άλλων αναφέρεται πως «επειδή οι φορείς-τομείς πρόνοιας στην πλειονότητά τους έχουν συσσωρευμένα ελλείμματα και αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, είναι επιτακτική η ανάγκη εισαγωγής μεταρρυθμίσεων για να εξαλειφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα συσσωρευμένα ελλείμματα». Στην αντίθετη περίπτωση, «σε σύντομο χρόνο δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους ασφαλισμένους».
Πρέπει να τονιστεί ότι οι μειώσεις για τους ασφαλισμένους του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και τον Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (του ΤΑΥΤΕΚΩ) θα εφαρμοστούν παράλληλα με την περικοπή που είχε γίνει τον Νοέμβριο. Δηλαδή, οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα δουν μέσα σε έναν χρόνο το εφάπαξ τους να μειώνεται δύο φορές!
Η προωθούμενη περικοπή των εφάπαξ προκαλεί έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις αφού αμφισβητούνται τα στοιχεία των αναλογιστικών μελετών που έγιναν από το υπουργείο Εργασίας.
Πηγή: www.tanea.gr
Δημοσιεύτηκε στις 19/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire