ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 20 septembre 2012

Κύπρος - Προς Κουτοπόνηρους



Του Γ. Σέρτη
Φωτογραφία

Να χαρακτηρίζεται κάποιος σανπονηρός δεν έχει μόνον τηναρνητική σύνδεση –αυτός, δηλαδή, που μηχανεύεται τεχνάσματα για εξαπάτηση– αλλά μπορεί και να σημαίνειτον... υποψιασμένο–τον καχύποπτο, δηλαδή, εξαιτίας της πονηράδας του.
Άμα, όμως, λέμεκουτοπόνηρος, είτε εννοούμε ότι κάποιος είναι συνάμα κουτός και πονηρός, είτε αναφερόμαστε σε κάποιον που προσποιείται τον κουτό για ίδιον όφελος, ο χαρακτηρισμός είναι –εξάπαντος– αρνητικός. Κύριο χαρακτηριστικό του κουτοπόνηρου: Να συγχύζει την κουταμάρα του με εξυπνάδα, και την πονηρία του με επιτηδειότητα.
Αρκετή η –επεξηγηματική– εισαγωγή.

Το συναπάντημά μας στην καθημερινή ζωή με κουτοπόνηρους δεν έχει –συνήθως– επώδυνες ή καταστρεπτικές συνέπειες. Μπορεί, μάλιστα, ν’ αποτελεί καιιδιότυπη διασκέδασηνα παρακολουθείς τα κουτοπόνηρά τους καμώματα.
Άμα, όμως, κουτοπόνηρα συμπεριφέρονται πολιτειακές και κομματικές ηγεσίες –κατά συρροήν, μάλιστα– αδιαφορώντας για την απελπισία και την αγανάκτηση που προκαλούν στους πολίτες, οι αντοχές πιέζονται αφόρητα.
Λοιπόν:
Οι τέτοιες κουτοπόνηρες συμπεριφορές από τις ηγεσίες, που –έως τώρα– περιορίζονταν σε τοπικό –και... ενδοοικογενειακό– επίπεδο, τώρα... διεθνοποιούνται κιόλας:
— Κύριοι, μας καλέσατε ή δεν μας καλέσατε; Οριστικοποιήστε το αίτημά σας.
— Βεβαίως, βεβαίως, κύριοι Τροϊκανοί σάς καλέσαμε, αλλά θέλουμε και να σάς εξηγήσουμε ότι έως τώρα δεν είναι σωστός ο ρόλος που παίζετε σαν διεθνείς κλεφταράδες της Υφηλίου. Πρέπει να σκέφτεστε καιτον απλό άνθρωπο , διότι...
— Δηλαδή, δεν θέλετε Μνημόνιο, άρα ούτε και δάνειο.
— Όχι, δάνειο θέλουμε, αλλά δεν γίνεται να πάρουμε μια προκαταβολή –ίσαμε τον Φλεβάρη– μ’ ένα...
λάιτ Μνημόνιο;
(Φευ, τέτοιες δύσκολες ώρες, η –και διεθνής– επίδειξη των –με...
λάιτμυαλά– κουτοπόνηρων μάς έλειπε!...)


Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 20/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire