ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 11 septembre 2012

Ελλάδα - Στην εντατική η Υγεία




Των Μανώλη Γασπαράκη - Νίκου Μορφονιού

«Όμηροι» του βαθιά πληγωμένου Εθνικού Συστήματος Υγείας βρίσκονται εκατομμύρια ασφαλισμένοι εξαιτίας των περικοπών. Πολίτες με πενιχρούς μισθούς, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και ανασφάλιστοι, καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα πανάκριβα φάρμακα, ενώ τα νοσοκομεία πασχίζουν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους με μειωμένο προσωπικό, με ελάχιστα κονδύλια και ιατρικά υλικά. «Ή έχεις λεφτά ή μένεις χωρίς φάρμακα και ιατρική φροντίδα», είναι το απάνθρωπο δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι απεγνωσμένοι ασθενείς.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου όχι μόνο παρακολουθεί με αμηχανία και από... απόσταση το εφιαλτικό σκηνικό που έχει στηθεί στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών, αλλά δίνει και τις «ευχές» της στις περικοπές δημοσίων δαπανών ύψους 1,3 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, που έχουν αποφασίσει οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι για τον χώρο της Υγείας.

Χωρίς φάρμακα...

Σε πανελλαδική αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) έχουν προχωρήσει από το περασμένο Σάββατο οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αδυναμία του Οργανισμού να εξοφλήσει πλήρως και εγκαίρως τα χρωστούμενα για τις εκτελεσμένες συνταγές του περασμένου Μαΐου και Ιουνίου. Τελικά, και με καθυστέρηση σχεδόν δύο μηνών, καταβλήθηκε ο Μάιος στους 29 νομούς της χώρας που δεν είχαν πληρωθεί. Το υπουργείο χρωστάει στους φαρμακοποιούς 430 εκατ. ευρώ για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, τη στιγμή που υπάρχουν οφειλές από το 2011-12 που αγγίζουν τα 350 εκατ. ευρώ.

Ζητούν τα οφειλόμενα οι φαρμακοποιοί
Για τα οφειλόμενα αυτά, μας λέει ο γενικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Ηλίας Γιαννόγλου, "δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη και γραπτή δέσμευση από την πλευρά του υπουργείου Υγείας για την εξόφλησή τους. Στο κενό έχουν πέσει οι δεσμεύσεις τόσο για τον συμψηφισμό των χρεών του Δημοσίου προς τα φαρμακεία με τους φόρους των τελευταίων προς το κράτος όσο και για τη λήψη μέτρων ώστε να μην εντάσσονται στον Τειρεσία τα φαρμακεία εξαιτίας των οφειλών του Δημοσίου".
"Ο αγώνας μας υπό αυτές τις συνθήκες", όπως σημειώνει ο κ. Γιαννόγλου, "θα συνεχιστεί. Ο απεργοσπαστικός μηχανισμός, εξάλλου, που επιχείρησε να στήσει το υπουργείο δεν λειτούργησε, και πανελλαδικά από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη οι φαρμακοποιοί δεν εκτελούν συνταγές. Το βασικό πρόβλημα, πάντως, όπως έχουμε ξαναπεί, είναι η υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΠΥ, ο οποίος από το προγραμματισμένο 0,6% του προϋπολογισμού, έλαβε μόλις το 0,4%. Αν δεν λυθεί αυτό, τα προβλήματα θα αναπαράγονται διαρκώς".

Επίσχεση από τους γιατρούς

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι γιατροί καθώς ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) σε συνεδρίασή του, αποφάσισε να συνεχίσει την επίσχεση κατά του οργανισμού ζητώντας μετρητά από τους ασθενείς. «Ο ΕΟΠΥΥ μας οφείλει 570 εκατ. ευρώ από τα προηγούμενα έτη μέχρι το 2011 και 230 εκατ. ευρώ για το 2012, σύνολο 800 εκατ. ευρώ. Έχουμε χρηματοδοτήσει ατόκως την πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα στον τόπο», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών του Οργανισμού Γιώργος Ελευθερίου.

Δημ. Βαρνάβας: Θα αντισταθούμε...
Τη ζοφερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει περιγράψει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος υπογραμμίζει ότι τα σχέδια των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών οδηγούν τα νοσοκομεία και τους γιατρούς στο χείλος της κατάρρευσης. Οι γιατροί όχι μόνο εργάζονται σε αντίξοες και άκρως ανθυγιεινές συνθήκες ώστε να διασφαλίζουν την περίθαλψη του ελληνικού λαού, αλλά μέχρι στιγμής έχουν υποστεί σφαγιαστικές απώλειες στις αποδοχές τους που αγγίζουν το 40%. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και νέο «ψαλίδι» 18% στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας. «Θα αντισταθούμε σθεναρά σε αυτόν τον νέο σφαγιασμό», είναι το μήνυμα του Δημ. Βαρνάβα και της Ομοσπονδίας.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα νοσοκομεία αδειάζουν επικίνδυνα και από υλικά καθώς οι προμηθευτές αναλώσιμων υλικών του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών - (ΠΑΣΥΠΙΕ) συνεδριάζουν την Τρίτη οπότε και αναμένεται να προχωρήσουν σε εμπάργκο ιατρικών ειδών και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού εξαιτίας των χρεών των δημόσιων νοσοκομείων. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται και επίσημα στην «εντατική»...


"Στείλτε μας στον άλλο κόσμο να τελειώνουμε..."

Τον δικό τους Γολγοθά περνάνε οι συνταξιούχοι οι οποίοι βλέπουν το κράτος να τους γυρνάει επιδεικτικά την πλάτη. Άνθρωποι που μια ζωή πλήρωναν τις εισφορές του έχουν χάσει το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν Υγεία. Μετά τις κομμένες συντάξεις, τα αλλεπάλληλα «χαράτσια» και την εξοντωτική φορολογία, καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα του διαλυμένου συστήματος υγείας. «Μας κοροϊδεύουν. Πλέον για να επιβιώσεις πρέπει να έχεις τράπεζα να κόβεις συνέχεια λεφτά. Στείλτε μας καλύτερα στον άλλο κόσμο να τελειώνουμε», αναφέρει στην «Αυγή» της Κυριακής η Λαμπρινή Σταυροπούλου, μία από τις χιλιάδες απελπισμένες συνταξιούχους. Η ίδια αναγκάζεται να σταματήσει να παίρνει τα φάρμακά της για να... σώσει τον άντρα της που έχει πρόβλημα με την καρδιά του. Οι συντάξεις που παίρνουν δεν φτάνουν για τα φάρμακα και των δύο οπότε προχωρούν σε περικοπές. «Ποια δωρεάν υγεία; Να πάνε να πνιγούν. Τώρα που χρειάζεσαι το σύστημα Υγείας, δεν υπάρχει», λέει με παράπονο και οργή.


Πηγή: www.avgi.gr
Δημοσιεύτηκε στις 09/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire