ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 21 septembre 2012

Κύπρος - Το Μαρί στις επετείους των σχολείων


Καθιερώνεται ως ενδοσχολική εκδήλωση μαζί με άλλες 27 
 
 
Χριστίνα Κυριακίδου
Εθνικές επέτειοι, θρησκευτικές γιορτές, ημέρες μνήμης και μέρες που καθιερώθηκαν παγκοσμίως σε ανάμνηση μεγάλων προσώπων ή γεγονότων γιορτάζονται στις σχολικές μονάδες. Συνολικά 28 οι αναγνωρισμένες, από το υπουργείο Παιδείας, γιορτές και επέτειοι για τις οποίες τα σχολεία μπορούν να αφιερώσουν διδακτικό χρόνο. Από φέτος θεσπίζεται και η «Ημέρα μνήμης και απόδοσης τιμής σε όσους θυσιάστηκαν ως αποτέλεσμα της φονικής έκρηξης της 11ης Ιουλίου 2011 στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης». Η συγκεκριμένη ενδοσχολική εκδήλωση θα πραγματοποιείται στις 11 Μαΐου.

Όπως προκύπτει από σχετική εγκύκλιο, το Υπουργείο διαχωρίζει τις γιορτές σε τρεις κατηγορίες και δίνει λεπτομερείς οδηγίες για τις ώρες που μπορούν να διατεθούν. Στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται οι εξής οκτώ καθιερωμένοι σχολικοί εορτασμοί:
1) Έναρξη μαθημάτων και αγιασμός, 2) Επέτειος ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, 3) Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, 4) Επέτειος Πολυτεχνείου, 5) Χριστούγεννα, 6) Γιορτή των Γραμμάτων, 7) Επέτειος 25ης Μαρτίου και 8) Επέτειος 1ης Απριλίου. Για τις πιο πάνω, τα σχολεία μπορούν να διαθέσουν μέχρι δυο διδακτικές περιόδους, πλην των Χριστουγέννων που μπορούν να αφιερώσουν περισσότερες.
Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται, επίσης, για άλλες οκτώ επετείους για τις οποίες μπορεί να διατεθεί μόνο μια διδακτική ώρα: α) Ημέρα μνήμης των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή, β) Ημέρα καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, γ) Ημέρα μνήμης των μαχητών της Αντίστασης, δ) Ημέρα μνήμης Εθνάρχη Μακαρίου, ε) Ημέρα του Δέντρου, στ) Επέτειος της θυσίας του Γρ. Αυξεντίου, ζ) Ημέρα μνήμης όσων θυσιάστηκαν ως αποτέλεσμα της φονικής έκρηξης της 11ης Ιουλίου, η) Πάσχα.
Στην τρίτη κατηγορία περιλαμβάνονται άλλες 12 επέτειοι για τις οποίες μπορεί να γίνει ανάγνωση μηνυμάτων και ολιγόλεπτη συζήτηση στην τάξη: 1) Ημέρα μνήμης και τιμής για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας και τη Μικρασιατική Καταστροφή, 2) Ημέρα του εκπαιδευτικού, 3) Επέτειος ίδρυσης του ΟΗΕ, 4) Επέτειος της υιοθέτησης της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, 5) Επέτειος παγκόσμιας διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 6) Ημέρα μνήμης του ολοκαυτώματος, 7) Παγκόσμια μέρα της γυναίκας, 8) Ημέρα μνήμης ηρώων μαθητών, 9) Ολυμπιακή μέρα, 10) Εργατική πρωτομαγιά, 11) Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και μνήμης αντιφασιστικής νίκης των λαών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, 12) Ημέρα Ευρώπης.


Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 21/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire