ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 14 septembre 2012

Ελλάδα - Μισό μισό


Του Γιώργου Λακόπουλου

 
Ανοίγουμε παρένθεση... Πριν από τις εκλογές του περασμένου Μαΐου οι αναλυτές κατέληγαν σε σενάρια του τύπου: Πρώτος ο Σαμαράς ίσως με αυτοδυναμία και αξιωματική αντιπολίτευση ο Βενιζέλος.
Την παραμονή, σε μια κοινωνική συναναστροφή, η Βάσω Παπανδρέου έκανε μια διαφορετική ανάλυση: «Κούνια που σας κούναγε: Εκεί έξω υπάρχουν δυο εκατομμύρια άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους ή έκλεισαν το μαγαζί τους και δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν όπως ψήφιζαν».
Πάγος στο ακροατήριο. Αλλά στις κάλπες η στυφή ανάλυση της Βάσως επιβεβαιώθηκε. Κλείνει η παρένθεση.
Αυτές τις ημέρες κάνει μπαμ από μακριά ότι οι «μάχες» που δίνουν τα κυβερνητικά κόμματα με την απληστία της τρόικας είναι ένα από τα συνήθη θεατρικά μονόπρακτα της εγχώριας πολιτικής.
Καμιά μάχη δεν υπάρχει, γιατί απλούστατα δεν γίνεται πρώτα να έχεις παραδοθεί άνευ όρων και μετά να μάχεσαι. Απλώς δίνουν μια παράσταση για το κοινό τους.
Οπως έγινε και άλλες φορές, το δίλημμα που θα θέσει τελικά η τρόικα θα είναι ωμό: «Τα λεφτά ή την κουρτίνα». Δεν χρειάζεται να σκεφτεί πολύ κανείς για να καταλήξει...
Αλλωστε όταν ο Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών πήγε να ξηγηθεί στον Τόμσεν σαν μάγκας του Βαρδάρη, ο Δανός τού απάντησε σε στυλ: «Πήγαινε ώς τη γωνία να δεις αν έρχομαι».

Συνεπώς, τα μέτρα θα περάσουν - αν όχι τώρα, στην επόμενη φάση. Γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλιώς και ταυτόχρονα να είναι θετική η έκθεση της τρόικας που απαιτούν οι δανειστές για τη συνέχεια.
Οπότε αναπόφευκτα θα δημιουργηθεί και μια νέα γενιά απελπισμένων. Και αυτό οδηγεί στην ανάλυση της Βάσως: έρχεται νέο κύμα εκλογικού συνωστισμού στα άκρα του πολιτικού φάσματος - ακόμη και αν βελτιωθεί η δημοσιονομική κατάσταση.
Μιλάμε για τη μεγάλη ανατριχίλα. Για να αποτραπεί πρέπει να αλλάξουν τροπάριο ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης, τουλάχιστον. Προβάλλοντας χαμένες μάχες διευκολύνουν τους νικητές του περασμένου θέρους να εμφανιστούν πιο αξιόπιστοι από αυτούς στην κοινωνία που πληρώνει, έτσι κι αλλιώς, ακριβά το μάρμαρο.
Αντί των ηρωισμών, να εξηγήσουν ότι τα μέτρα ήταν το μισό του σκοπού της συγκυβέρνησής τους με τον Σαμαρά. Το άλλο μισό είναι να βγει η οικονομία από την κρίση - ή τουλάχιστον να κρατηθεί στην ευρωζώνη. Είναι ένας στόχος για τον οποίο ο Κίπλινγκ θα έλεγε: «Εχουν ένα εκατομμύριο αιτίες να αποτύχουν αλλά ούτε μια δικαιολογία».
 
 
Πηγή: www.tanea.gr
Δημοσιεύτηκε στις 14/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire