ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 10 septembre 2012

Κύπρος - Το παράδειγμα της Ισλανδίας


Μόνο με αποφασιστικότητα 

ΠΟΛΛΟΙ παραπέμπουν σήμερα στο παράδειγμα της Ισλανδίας, ώστε να ξεπερασθούν οικονομικά προβλήματα, τα οποία φαντάζουν εν πολλοίς ανυπέρβλητα. Συνταγές που μπορούν να αντιγραφούν και να εφαρμοσθούν σε διαφορετικές περιπτώσεις δεν υπάρχουν. Μπορούν, όμως, να αξιοποιηθούν εμπειρίες ακόμη και στοιχεία από τη μεθοδολογία που υιοθετήθηκε και εκ του αποτελέσματος κρίνεται επιτυχής.

Η Ισλανδία χρεοκόπησε το 2008. Όπως είναι γνωστό, η οικονομία της Ισλανδίας κατέρρευσε το φθινόπωρο του 2008. Ο τραπεζικός κλάδος μέσα από τις υπερβολές που βιώνουμε και εμείς, αλλά με διαφορετικά δεδομένα και συνθήκες, κατέρρευσε μέσα σε μία εβδομάδα. Σανίδα σωτηρίας δεν δόθηκε από πουθενά. Σιγά-σιγά, η αρνητική εικόνα για τη χώρα, οι δυσοίωνες προοπτικές ανατράπηκαν και ενθαρρυντικές προοπτικές δημιουργήθηκαν. Η ισλανδική κυβέρνηση επέλεξε την οδό της κοινωνικής και οικονομικής ενσωμάτωσης. Έλαβε επαχθέστατα μέτρα, τα οποία ταρακούνησαν την κοινωνία, δεν τα φόρτωσε, όμως όλα στους πολίτες. Υιοθέτησε μια ισορροπημένη πολιτική, δεν απέφυγε όμως και τη ρήξη με τις αγορές.
Η κυβέρνηση της χώρας κάτω από την πίεση των διεθνών δανειστών προχώρησε στη διενέργεια δημοψηφίσματος (Μάρτιος 2010). Το 93% των Ισλανδών ψήφισαν κατά της πληρωμής των χρεών. Ως αποτέλεσμα τούτου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πάγωσε τους δανεισμούς. Αυτό έγινε αμέσως και χωρίς δεύτερη σκέψη. Ήταν αναμενόμενη η αντίδραση.
Η Ισλανδία δεν είναι ασφαλώς μέλος της Ευρωζώνης και ως εκ τούτου, είχε σε κάποιους τομείς δράσεις περισσότερη ευελιξία. Έχει και το πλεονέκτημα να προβαίνει σε κινήσεις που δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς (π.χ. να μην πληρώνουμε δανειστές). Είναι μια μικρή χώρα (320.000 άνθρωποι), πιο μικρή και από τη χώρα μας. Η ισλανδική «συνταγή» εξόδου από τη χρεοκοπία, όπως αναφέρει συναφώς και ο πρόεδρος της χώρας (Ολαφούρ Ράγκναρ Γκρίμσον), δεν αφορά μόνο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, αλλά σε μια γενική εκ βάθρου μεταρρύθμιση. Μια ρήξη με διαχρονικές νοοτροπίες.
Και δεν είναι μόνο οι συγκυρίες που την έχουν ευνοήσει για να επανέλθει σήμερα, ξεπερνώντας τα μεγάλα προβλήματα. Για να καταστεί τούτο εφικτό χρειάσθηκε μια ολοκληρωμένη πολιτική, η οποία με αποφασιστικότητα έχει εφαρμοσθεί. Η κυβέρνηση της Ισλανδίας προχώρησε ένα ακόμη βήμα: Έκανε έρευνα για όσους έχουν ευθύνες και οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Όχι επιλεκτική και κομμένη ραμμένη σε κομματικές κι άλλες σκοπιμότητες.


Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 10/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire