ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 10 septembre 2012

Επίκαιρος όσο ποτέ ο Γιάννος Κρανιδιώτης


Η ΕΔΕΚ τίμησε τη μνήμη του πρώην ανΥΠΕΞ της Ελλάδας 
 
 
 
Τελέστηκε χθες στη Λευκωσία το ετήσιο μνημόσυνο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννου Κρανιδιώτη. Η ΕΔΕΚ, δήλωσε ο πρόεδρος του κινήματος και πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, τιμά τη μνήμη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννου Κρανιδιώτη, «του οραματιστή, ιδεολόγου πολιτικού, ενός πολιτικού που συνέδεσε, κατά τρόπο άρρηκτο, την Ελλάδα με την Κύπρο και την Κύπρο με την Ελλάδα και που υπήρξε ο σκαπανέας και ο αρχιτέκτονας της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της Κύπρου».

Σε δηλώσεις του μετά το μνημόσυνο ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι «η ΕΔΕΚ τιμά, κάθε έτος, με αυτό το σεμνό ετήσιο μνημόσυνο, τη μνήμη του αδικοχαμένου συμπατριώτη μας, Γιάννου Κρανιδιώτη». «Σήμερα, ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο ευρωπαϊστής, ο Έλληνας, ο Κύπριος», είπε ο κ. Ομήρου, «είναι επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε και για μια συνεπή διεκδικητική πολιτική για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά και για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων μέσα στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, για να ξεπερασθεί η σημερινή βαθιά οικονομική κρίση, για μίαν Ενωμένη Ευρώπη, η οποία θα προχωρήσει αποφασιστικά στην ολοκλήρωση, χωρίς λογικές Ευρώπης δύο ταχυτήτων, του βορρά και του νότου».
Σε επιμνημόσυνο λόγο του ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Βασίλης Παπαϊωάννου, εξήρε την προσωπικότητα του Γιάννου Κρανιδιώτη επισημαίνοντας ότι ήταν ο αρχιτέκτονας και σκαπανέας της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Γιάννος Κρανιδιώτης, είπε, ήταν πάντα μπροστά από την εποχή του κι αν σήμερα βρισκόταν μαζί μας, θα ήταν μπροστάρης στον αγώνα για να βγει η Ευρώπη από τη θεσμική κρίση και να προχωρήσει με πιο γοργά βήματα στο δρόμο της ολοκλήρωσης. Ο κύριος Παπαϊωάννου επεσήμανε ακόμα ότι η Κύπρος, η ιδιαίτερη πατρίδα του Γιάννου Κρανιδιώτη, ήταν το πάθος, η εμμονή του και τον πονούσε πολύ το πρόβλημά της.
Βρισκόταν, σημείωσε, συνεχώς σε εγρήγορση και προσπαθούσε να βρει τρόπους ώστε να βγει το Κυπριακό από το τέλμα.
Ο Γιάννος Κρανιδιώτης σκοτώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1999 όταν το υπηρεσιακό αεροσκάφος τύπου Φάλκον, με το οποίο μετέβαινε στο Βουκουρέστι έχασε απότομα ύψος.



Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 10/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire