ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 12 septembre 2012

Κύπρος - Φοβούνται το κόστος, ροκανίζουν το χρόνο...


Η ΕΙΔΗΣΗ που μεταδόθηκε από τις Βρυξέλλες επιβεβαιώνει πως η Λευκωσία έχει επιλέξει την τακτική ροκανίσματος του χρόνου σε σχέση με τη διαμόρφωση και υπογραφή ενός μνημονίου. Όπως έχει μεταδοθεί, στις Βρυξέλλες αναμένουν από την κυπριακή Κυβέρνηση ξεκαθάρισμα προθέσεων αναφορικά με το ζήτημα τούτο, ενώ διερωτούνται κατά πόσο «η Λευκωσία άλλαξε γνώμη».
Αυτές οι τοποθετήσεις που προέρχονται από αξιωματούχο της Ε.Ε. αναδεικνύουν την αναβλητικότητα που χαρακτηρίζει την Κυβέρνηση αλλά και το γεγονός ότι οι κινήσεις της στο κεφάλαιο αυτό επηρεάζονται και από το γεγονός ότι η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο.

Η Κύπρος χρειάζεται ένα πρόγραμμα όχι μόνο λόγω των προβλημάτων του τραπεζικού της τομέα, αλλά και για τη διόρθωση των διαρθρωτικών ανισορροπιών, σημειώνουν από την έδρα της Ένωσης, ξεκαθαρίζοντας πως η χώρα μας, δυστυχώς, έχει ανάγκη από ένα πλήρες μνημονιακό πρόγραμμα.
Κανείς δεν επιθυμεί την ένταξη της χώρας σε ένα μηχανισμό στήριξης, καθώς αυτό θα είναι μια αρνητική εξέλιξη. Η αίτηση για ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης, η κάθοδος της Τρόικας, δεν έγιναν από ένα αόρατο χέρι. Το αίτημα έγινε από την κυπριακή Κυβέρνηση, η οποία προφανώς έχει αξιολογήσει τα οικονομικά δεδομένα και θεωρεί πως χωρίς αυτή τη στήριξη η Κύπρος δεν μπορεί να προχωρήσει. Δεν θα αντέξει.
Έχουμε αναφέρει πολλές φορές πως θέση μας είναι ότι η Κύπρος δεν μπορεί να αποδεχθεί οτιδήποτε της προτείνουν ως μνημόνιο. Θα πρέπει να διαπραγματευτεί, να διασφαλίσει πως οι πολίτες μπορούν να αντέξουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα περιληφθούν. Οι όροι να μην «σκοτώνουν» την κοινωνική συνοχή και τις προοπτικές της χώρας να επανέλθει σε μια ανθούσα οικονομία.
Αυτό θα γίνει με διάλογο και αποφασιστικότητα, και όχι κρυπτόμενοι. Δεν μπορεί να γίνει με τακτική ροκανίσματος του χρόνου. Είναι αντιληπτό πως οι πολιτικοί, τα κόμματα, λαμβάνουν υπόψη ενίοτε το πολιτικό κόστος. Όμως, θα πρέπει πάντα να υπολογίζουν και να ενεργούν στη βάση τι εξυπηρετεί καλύτερα τη χώρα. Έχει αναφερθεί πως η Τρόικα εμφανίζεται δυσαρεστημένη, δεδομένου ότι είχε υποβάλει από τις 25 Ιουλίου προτάσεις προς τη Λευκωσία που αφορούν το περιεχόμενο του μνημονίου, αλλά μέχρι πρόσφατα δεν είχε λάβει απάντηση.
Θεωρούμε πως για τόσο σοβαρά θέματα δεν μπορεί να παίζονται πολιτικά παιχνίδια με φόντο τις εκλογές.


Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 12/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire