ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 21 septembre 2012

Κύπρος - Η προσγείωση είναι απότομη



Της Χρυστάλλας Χατζηδημητρίου
Φωτογραφία

Ιδιωτικές κλινικές βάζουν λουκέτο… Κι είναι κρίμα για τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους. Ήτανε όμως λογικά τα ποσά που πλήρωναν μέχρι σήμερα οι ασθενείς στις πλείστες από τις ιδιωτικές κλινικές; Πολλές από τις οποίες επένδυσαν μάλλον πολλά για τη δημιουργία τους και έπρεπε να αποσβέσουν τα ποσά, με αποτέλεσμα η περίθαλψη σ’ αυτές να είναι πολυτέλεια. Να χρειάζονται δάνεια για απλές επεμβάσεις. Άνθρωποι να μπαίνουν ανύποπτοι και μετά να χρειάζεται να πωλήσουν το χωράφι τους για να αποπληρώσουν την εγχείρηση.
Εκτός κι αν υπήρχε ασφάλεια, αλλά κι οι ασφαλιστικές εταιρείες για το κέρδος τους δουλεύουν, οπόταν πολλές, από ένα σημείο κι έπειτα, καθόρισαν τι ποσά δίνουν για την κάθε επέμβαση. Φαρμακεία επίσης βάζουν λουκέτο. Πόσα όμως υπήρχαν;
Ποια ήταν η αντιστοιχία με τον πληθυσμό; Είναι κρίμα που άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους κι οι πολίτες δεν θα έχουμε την άνεση να έχουμε φαρμακείο λίγα μέτρα από το σπίτι μας και θα πρέπει πια να διανύσουμε κάποια απόσταση για να βρούμε φαρμακείο.
Πολλά υποστατικά, με διάφορες λειτουργίες και υπηρεσίες θα βάλουν επίσης λουκέτο. Γιατί ήταν όλα πολλά. Ναι μεν ήμαστε κράτος, αλλά ο πληθυσμός ισοδυναμεί όσο μιας πόλης ενός εκατομμυρίου κατοίκων. Πόσες κλινικές διαθέτει το Άμστερνταμ, η Ρώμη, η Κοπεγχάγη, η Βαρκελώνη με πιο πολύ πληθυσμό; Πόσα φαρμακεία, πόσες καφετέριες, πόσους φούρνους, πόσα εστιατόρια, πόσες υπεραγορές, πόσα περίπτερα, πόσα ιδιωτικά σχολεία, πόσα αρχιτεκτονικά γραφεία, πόσα δικηγορικά, πόσα λογιστικά, πόσους δημοσιογράφους…; Φυσικά ο πληθυσμός στις πόλεις αυτές είναι συγκεντρωμένος και συν τοις άλλοις υπάρχουν μέσα συγκοινωνίας. Αλλά και πάλι. Όλα αυτά τα συμπτώματα γιγαντισμού δεν ήτανε φυσιολογικά, δεν ήτανε λογικά, όπως δεν ήτανε λογικό το όλο οικοδόμημα. Κάποιοι θα μείνουμε χωρίς δουλειά. Κάποιοι θα αναγκαστούμε να αλλάξουμε πορεία. Κάποιοι θα χρειαστεί να λερώσουμε τα χέρια μας. Να θυμηθούμε επαγγέλματα τα οποία υποτιμήσαμε και εκχωρήσαμε στους ξένους. Είναι σκληρό, αλλά ίσως να είχαμε ξεφύγει καταργώντας αναγκαίες ισορροπίες. Είναι οδυνηρό, αλλά ίσως να πρέπει να επανεύρουμε το μέτρο. Η προσγείωση είναι απότομη και κανείς δεν μας είχε προειδοποιήσει.


Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 21/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire