ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 13 septembre 2012

Οι Καταλανοί συγκλονίζουν την Ισπανία - Ζητούν την ανεξαρτησία τους


Ογκώδης διαδήλωση υπέρ ανεξαρτησίας της Καταλωνίας 
 
 

Σε μείζον πολιτικό πρόβλημα εξελίσσεται η Καταλωνία για την ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, μετά την ογκώδη διαδήλωση του 1,5 εκατ. ανθρώπων που τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας της ισπανικής περιφέρειας. Εν μέσω κρίσης του ευρώ, και ενώ ο κεντροδεξιός Ραχόι επιμένει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να ζητήσει να ενταχθεί σε πρόγραμμα στήριξης από την Ε. Ε., η διαδήλωση στη Βαρκελώνη έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στον Ισπανό πρωθυπουργό.

Ο Ραχόι αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας Αρτούρ Μας, την ερχόμενη εβδομάδα, με αντικείμενο συμφωνία για τη δημοσιονομική εξυγίανση της Καταλωνίας. Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία της Καταλωνίας είναι μεγαλύτερη από της Πορτογαλίας και αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της οικονομίας της Ισπανίας. Ο Μας, επικεφαλής του συνασπισμού Σύγκλιση και Ενωση (CiU), δήλωσε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με τον Ραχόι, ο δρόμος της Καταλωνίας προς την ελευθερία είναι ανοιχτός. Σημειωτέον ότι η Καταλωνία πλήττεται και αυτή από τις περικοπές και τα μέτρα λιτότητας που έχει αποφασίσει η ισπανική κυβέρνηση εξαιτίας της κρίσης του ευρώ. Επιπλέον ο αριθμός των ανέργων στη Καταλωνία ανέρχεται σε 700.000. Και όλα αυτά τη στιγμή που η Καταλωνία, όπως υποστηρίζει ο Μας, προσφέρει στην Ισπανία πολύ περισσότερα απ’ όσα λαμβάνει. Αυτό που ζητούν, λέει, οι Καταλανοί από την Ισπανία είναι να τους επιστρέψει τα χρήματα που έχει λάβει.
Με αφορμή την ημέρα μνήμης της Καταλωνίας, την Diada, οι δρόμοι της Βαρκελώνης πνίγηκαν σε λαοθάλασσα πολιτών που φώναζαν συνθήματα όπως «Καταλωνία, νέα χώρα της Ευρώπης» και κραδαίνοντας τις κιτρινοκόκκινες σημαίες της περιφέρειας.
Κατά τη διάρκεια της πορείας δεν σημειώθηκαν επεισόδια παρά τη μεγάλη κοσμοσυρροή. Τουλάχιστον χίλια λεωφορεία μετέφεραν πολίτες απ’ όλη την Καταλωνία για να λάβουν μέρος στη διαδήλωση της Βαρκελώνης.
Ας σημειωθεί ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας από την Ισπανία δεν είναι καινούριο. Οπως και η Χώρα των Βάσκων, η Καταλωνία διεκδικεί τη διαφορετική της ταυτότητα από την Ισπανία - που εκφράζεται και μέσω της διαφορετικής γλώσσας. Σε αντίθεση με τους εθνικιστές Βάσκους, οι Καταλανοί δεν προσφεύγουν στη βία.
Ωστόσο το εθνικιστικό φρόνημα των Καταλανών οξύνεται εξαιτίας της κρίσης. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της μεγάλης εφημερίδας της Βαρκελώνης La Vanguardia, το 51% των Καταλανών τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2001 ήταν 36%. Η Καταλωνία, όπως και οι άλλες μεγάλες περιφέρειες της Ισπανίας, είναι καταχρεωμένη. Τα χρέη των περιφερειών διογκώνουν το πρόβλημα της ισπανικής οικονομίας. Ο Μαριάνο Ραχόι υποστηρίζει ότι συμφωνία της κεντρικής κυβέρνησης με την Καταλωνία δεν θα λύσει το πρόβλημα. Αντιθέτως ισχυρίζεται ότι ο μόνος τρόπος για να ανακάμψει η Καταλωνία είναι να περιοριστεί το έλλειμμα τόσο της χώρας όσο και των περιφερειών.
Απο την πλευρά της η εφημερίδα El Pais, που ασκεί κριτική στον Ραχόι, κατηγορεί τον Μας για οπορτουνισμό. Ο Μας, γράφει, ζητεί από την ισπανική κυβέρνηση μια συμφωνία την οποία αν επιτύχει θα πάψει να διαμαρτύρεται, ενώ αν αποτύχει θα σηκώσει το λάβαρο της αυτονομίας.


Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 13/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire