ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 13 septembre 2012

Ελλάδα - Σκληρό παζάρι για απολύσεις, εργασιακά


«Οχι» της Αθήνας σε απολύσεις και εργασιακά

Αρνητικός στη σύσκεψη στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, ενώ με «βέτο» απειλούν οι κ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης

 
Των Eλλης Tριανταφύλλου – Γιώργου Π. Τερζή

Τη 18η Οκτωβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε., θέτει πλέον η κυβέρνηση ως καταληκτική ημερομηνία για την εξασφάλιση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης, και συνακόλουθα τη συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους.
Η χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν είχε, όπως αναμενόταν, αποτέλεσμα και οι κ. Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης πρόκειται να συναντηθούν εκ νέου, τις προσεχείς ημέρες. Τη χθεσινή σύσκεψη, πέραν των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων με την τρόικα, απασχόλησαν και οι διαβουλεύσεις για τη συνολική αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, και ο κ. Σαμαράς φέρεται να επιβεβαίωσε ότι έθεσε όλες τις σχετικές παραμέτρους (παραίτηση από τα κέρδη, διακράτηση κ.ά.) στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, με τον οποίο συναντήθηκε την Τρίτη.
Παρά τη μεγάλη απόσταση που εξακολουθεί να χωρίζει τις προτάσεις της Αθήνας από τις απαιτήσεις της τρόικας, που έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της οριστικοποίησης του πακέτου των 11,6 δισ. ευρώ, αλλά και τις κόκκινες γραμμές που θέτουν τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία πως το κενό θα καλυφθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Δεν είναι απαραίτητο ό,τι προτείνουν αυτοί να το δεχθούμε... Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα», σημείωναν, μετά τη χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες, εμμέσως πλην σαφώς, στις απαιτήσεις που εγείρει η τρόικα για τα εργασιακά δικαιώματα.
Παρά το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη απέφευγαν να επιβεβαιώσουν, ο κ. Σαμαράς φέρεται να συμμερίστηκε τους προβληματισμούς των δύο κυβερνητικών εταίρων για τα εργασιακά. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες τηλεφώνησε στον υπουργό Εργασία κ. Γ. Βρούτση και του έδωσε σαφή εντολή να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση εάν δεν υπάρξει απόφαση των αρχηγών. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι όσα ζητεί η τρόικα θα προκαλέσουν έντονη κοινωνική αντίδραση, πιέζοντας περαιτέρω τον ιδιωτικό τομέα που ήδη πληρώνει βαρύ τίμημα από την ύφεση.
Ως προς τον περιορισμό των απασχολουμένων στο Δημόσιο, το βάρος πέφτει σε προγράμματα «εθελουσίας εξόδου» - «πρόωρης συνταξιοδότησης» όσων βρίσκονται λίγα έτη πριν από τη συνταξιοδότηση, προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις που ζητεί, με ένταση, η τρόικα.
«Η σημερινή ήταν μια καλή μέρα. Γίνονται συζητήσεις. Υπήρξε κάποια πρόοδος, ελπίζουμε ότι θα συγκλίνουμε τελικώς», δήλωσε λακωνικά ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.
Την ίδια στιγμή, πάντως, που οι πολιτικοί αρχηγοί αναζητούσαν διέξοδο, στα γραφεία της Ν.Δ., όπου είχαν συγκεντρωθεί για ενημέρωση οι βουλευτές του κόμματος, ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης σημείωνε ότι η αγορά εργασίας στην Ελλάδα δεν ήταν, μέχρι πρότινος, ελεύθερη αλλά λειτουργούσε ως σοβιέτ. Η αγορά απελευθερώθηκε με το «Μνημόνιο 2», επισήμανε ο κ. Βρούτσης σε μια προσπάθεια να αποκρούσει τις πιέσεις της τρόικας για νέα ελαστικοποίηση. Υπογράμμισε πως ο κατώτατος μισθός δεν θα μειωθεί περαιτέρω, «δεν συζητάμε νέες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις». Αίσθηση, εξάλλου, προκάλεσε η παραδοχή του κ. Χρ. Σταϊκούρα, στην ίδια σύσκεψη, ότι δεν γνωρίζει το ακριβές ποσοστό περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και η αναφορά του σε πρόσθετη τρύπα 1 δισ. ευρώ στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ.


Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 13/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire