ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 2 septembre 2012

Κύπρος - Σωτήριος για την Πάφο ο τουρισμός


Πώς οι Πάφιοι κατάφεραν να κρατήσουν  «ζωντανή»
την επαρχία μέσα στην κρίση  
 
ΦωτογραφίαΤης Ντόρας Χριστοδούλου
Με τον τουρισμό να «σώζει την παρτίδα» για την οικονομία της Πάφου αυτή την περίοδο, κρατικοί και τοπικοί φορείς επισημαίνουν ότι ήταν ευτύχημα στις δύσκολες συγκυρίες που διέρχεται στους άλλους τομείς η επαρχία, το γεγονός ότι η Πάφος ήταν ουσιαστικά η πρώτη επαρχία της Κύπρου, στην οποία συστάθηκε και δραστηριοποιήθηκε ο νέος φορέας τουριστικής ανάπτυξης περιοχής, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου.

Έχοντας ήδη την πείρα της άτυπης, αρχικά, λειτουργίας του, ο φορέας μπόρεσε μέσα στο αρνητικό κλίμα των υπολοίπων οικονομικών συνισταμένων της Πάφου, όπως ο κατασκευαστικός τομέας, να λειτουργήσει με τρόπο που να κρατήσει την επαρχία ζωντανή. Παράγοντες της οικονομικής και τουριστικής ζωής της Πάφου επισημαίνουν ειδικότερα ότι η πείρα που πλέον υπήρχε από την πρωτοποριακή τότε ενέργεια των φορέων της Πάφου να μπουν κάτω από μια ομπρέλα προώθησης κοινών επιδιώξεων και στρατηγικών, είχε κομβική σημασία το φετινό καλοκαίρι προκειμένου να μην γίνουν λάθη που θα αποτελούσαν την ταφόπλακα της οικονομικής επιβίωσης της επαρχίας.
«Η επισημοποίηση της δημιουργίας τη Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θέμης Φιλιππίδης, «του φορέα εκείνου υπό την ομπρέλα του οποίου εντάσσονται όλες οι επαρχιακές οργανώσεις προκειμένου να προωθείται στις διεθνείς αγορές ενιαία η Πάφος ως τουριστικός προορισμός, αποτελεί για την Πάφο, αλλά και για το κράτος γεγονός με τεράστια σημασία για το αύριο της τουριστικής ανάπτυξης της Κύπρου. Το γεγονός ότι ο πρώτος φορέας τουρισμού συστάθηκε και δραστηριοποιήθηκε στην Πάφο δεν είναι τυχαίο. Η επαρχία μας είχε εδώ και χρόνια τον δικό της φορέα, την Ευρεία Τουριστική Επιτροπή, με συντονιστή το τοπικό ΕΒΕ. Στον φορέα αυτό μετείχαν όλοι οι δήμοι της επαρχίας, ο ΠΑΣΥΞΕ, ο ΣΤΕΚ και όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι στην τουριστική βιομηχανία φορείς και οργανώσεις».
Είναι για αυτό τον λόγο παρατηρούν οι παράγοντες της επαρχίας, που ουσιαστικά η σύσταση από το κράτος των Εταιρειών Τουριστικής Ανάπτυξης όχι μόνο δεν άλλαξε τα δεδομένα για την εργασία της Πάφου στον χώρο της τουριστικής βιομηχανίας, αλλά αντιθέτως την ωφέλησε τα μέγιστα έχοντας την εμπειρία από την αντίστοιχη δράση της επιτροπής αυτής.
Ενώπιον της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου βρέθηκαν αυτούς τους μήνες του καλοκαιριού ζητήματα που απασχολούν για καιρό τους ενασχολούμενους με την τουριστική βιομηχανία της επαρχίας.
Κωδικοποιώντας τα ζητήματα αυτά, οι τοπικοί φορείς που στελεχώνουν την Εταιρεία, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, πρόεδρο του ΕΒΕ Πάφου Γιώργο Λεπτό, προτάσσουν μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα περαιτέρω εκμετάλλευσης του αεροδρομίου Πάφου, τις νέες πτήσεις που συζητούνται με χαμηλού κόστους μεταφορείς ή νέες ιδιωτικές εταιρείες, το μεταφορικό κόστος από τα αεροδρόμια και κυρίως από τη Λάρνακα προς την Πάφο και το διαμέρισμα Χρυσοχούς και τις δημόσιες συγκοινωνίες στην επαρχία Πάφου, αλλά και μεταξύ των διαφόρων πόλεων.
«Θέματα που απασχολούν έντονα τον τουρισμό της Πάφου και τα οποία τίθενται χρόνια ενώπιον των αρμοδίων του Υπουργείου Τουρισμού, του ΚΟΤ και της Αστυνομίας», τόνισε ο κ. Λεπτός, «είναι επίσης ο κραχτισμός και το φαινόμενο του time sharing. Προβλήματα τα οποία δεν έπαψαν δυστυχώς ούτε και φέτος να μας απασχολούν».
ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ ΟΙ ΚΡΑΧΤΕΣ
Σοβαρό πρόβλημα των τουριστικών φορέων της Πάφου, αν και όχι όσο τις προηγούμενες χρονιές, αναδεικνύεται και αυτό το καλοκαίρι το θέμα του κραχτισμού. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου έκανε λόγο για φαινόμενο με ολέθριες επιπτώσεις για την εικόνα της Κύπρου διεθνώς ως ποιοτικού τουριστικού προορισμού. Παρά την προσπάθεια αλλαγής δεδομένων από τη Βουλή, το φαινόμενο του κραχτισμού, καταγγέλλει ο κ. Φιλιππίδης δημιουργεί προβλήματα σε καθημερινή πλέον βάση σύμφωνα και με τις καταγγελίες, στις οποίες προβαίνουν τουρίστες και οργανωτές ταξιδίων. «Η καταγγελία ενός ή δύο υπαλλήλων αυτών των εταιρειών κάθε μέρα, δεν επιλύει το πρόβλημα», επισημαίνει. «Θα πρέπει να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα. Το φαινόμενο του time sharing, της πρακτικής δηλαδή αλλοδαπών υπαλλήλων γραφείων να παρενοχλούν εν μέση οδό τουρίστες προσπαθώντας να τους πλασάρουν τουριστικά πακέτα για γειτονικούς προορισμούς, προκαλεί σωρεία προβλημάτων στην τουριστική βιομηχανία του τόπου και στους ίδιους τους επισκέπτες».
Προβληματίζει ακόμη το μεταφορικό κόστος
Φωτογραφία
ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΣΤΗ επιδίωξη, που ήταν η ανάκαμψη του τουριστικού ρεύματος προς την Πάφο και η αποκατάσταση του ρόλου της επαρχίας ως σημαντικού τουριστικού προορισμού, να έχει επιτευχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, οι επαφές μεταξύ του τουριστικού φορέα και του ΚΟΤ μπορούν να συνεχισθούν πλέον και στα λιγότερα επείγοντα πεδία.
Σύμφωνα με τους φορείς της Πάφου τα ζητήματα αυτά μπορούν να διαχωριστούν σε αυτά, στα οποία υπήρξε κοινό έδαφος μεταξύ των δύο μερών για αντιμετώπισή τους και σε εκείνα στα οποία σύμφωνα με τους τοπικούς φορείς ο Οργανισμός δεν έχει άμεσες λύσεις να παρουσιάσει παρά τη μεγάλη χρονική περίοδο που αυτά είναι στο τραπέζι.
Στην πρώτη περίπτωση σύμφωνα με τους τοπικούς παράγοντες, εμπίπτουν τα θέματα της βοήθειας στα ξενοδοχεία και τα κέντρα αναψυχής ώστε να παραμένουν σε λειτουργία και κατά τις χειμερινές περιόδους, η καθαριότητα και ο εξωραϊσμός αρχαιολογικών χώρων και οι προσπάθειες για έλευση στην Πάφο νέων αεροπορικών εταιρειών, θέμα για το οποίο υπάρχουν ήδη θετικά αποτελέσματα. Στο σκέλος των προβληματικών τομέων οι φορείς της Πάφου τοποθετούν κυρίως το μεταφορικό κόστος από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς την Πάφο και ιδιαίτερα προς την Πόλη Χρυσοχούς, για τον οποίο ετοιμάζεται ήδη ολοκληρωμένη μελέτη-πρόταση επίλυσής του.


Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 02/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire