ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 1 septembre 2012

Ελλάδα - «Κλείδωσε» ο βασικός κορμός του πακέτου των περικοπών




Με το βάρος να πέφτει σε συντάξεις, μισθούς και προνοιακά επιδόματα, το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει στον βασικό κορμό του πακέτου των περικοπών που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια. Μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει και η κυβέρνηση να έχει καταλήξει στην πλήρη εξειδίκευση αυτών των παρεμβάσεων, ώστε την ερχόμενη εβδομάδα που οι επικεφαλής της τρόικας θα βρεθούν στην Αθήνα να υπάρξει μία κατ’ αρχήν συμφωνία.
Το μεγάλο ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι η στάση που θα τηρήσει η τρόικα απέναντι στα μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα δεν έχει πλήρη άποψη για το πακέτο, καθώς τα τεχνικά της κλιμάκια συνεχίζουν να ελέγχουν ένα προς ένα τα νέα μέτρα. Στο υπ. Οικονομικών έχουν προσδιορίσει επιπλέον μέτρα ύψους περίπου 1-2 δισ. ευρώ σε περίπτωση που η τρόικα απορρίψει κάποια από αυτά που έχουν περιληφθεί στο πακέτο.
Είναι ενδεικτικό ότι στη σχετική λίστα του οικονομικού επιτελείου, περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, χωρίς να υπάρχει προβλεπόμενο ποσό δημοσιονομικού οφέλους. Ισως, το εν λόγω μέτρο να αποτελεί μία από τις «εφεδρείες» της κυβέρνησης σε περίπτωση που δεν εγκριθούν κάποια άλλα μέτρα.
Προτού, όμως, δώσει το «ok» η τρόικα, θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει τα πολιτικά κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Υπό συζήτηση βρίσκονται τα θέματα των ειδικών μισθολογίων, των περικοπών στα εποχικά επιδόματα και κάποια προνοιακά, η οριζόντια κατάργηση των δώρων (ειδικά στους εν ενεργεία υπαλλήλους) και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν οι περικοπές στις συντάξεις.
Σε κάθε περίπτωση, το πακέτο περιλαμβάνει επώδυνες παρεμβάσεις που αν και οδηγούν σε καθαρό όφελος 11,8 δισ. ευρώ, συνολικά ανέρχονται σε 13,5 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της αρνητικής επίπτωσης σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές). Ειδικότερα, στο πακέτο περιλαμβάνονται περικοπές:
1. Στις συντάξεις, με στόχο καθαρή εξοικονόμηση 4,6 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος θα προέλθει από την πλήρη κατάργηση των δώρων σε συνταξιούχους του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, προβλέπεται η κλιμακωτή μείωση των συντάξεων όπου αθροιστικά η κύρια και επικουρική ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.
2. Στους μισθούς, με δημοσιονομικό όφελος 1,3 δισ. ευρώ. Από τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια θα εξοικονομηθούν 360 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, χθες ο κ. Γ. Στουρνάρας, είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των ενστόλων. Στη συνάντησή τους ο κ. Στουρνάρας φέρεται να επιβεβαίωσε ότι οι υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας θα υποστούν μειώσεις. Ωστόσο, αρνήθηκε να τους αποκαλύψει τα διαφορετικά σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση. Με «λευκή απεργία» απείλησαν αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί. Νωρίτερα, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποί τους είχαν συνάντηση στη Βουλή με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, κ. Φ. Κουβέλη, ο οποίος τους κάλεσε να συνεχίσουν τον αγώνα τους, καθώς θεωρεί ότι οι μισθοί τους δεν μπορούν να υποστούν περαιτέρω μείωση.
3. Στα προνοιακά επιδόματα για να εξοικονομηθούν 930 εκατ. ευρώ.
4. Στις ΔΕΚΟ για να προκύψει όφελος 274 εκατ. ευρώ.
5. Στην Παιδεία με στόχο την εξοικονόμηση 389 εκατ. ευρώ.
6. Στην Υγεία για να προκύψει όφελος 1,4 δισ. ευρώ. «Μαχαίρι» θα μπει στη φαρμακευτική δαπάνη, ενώ θα περικοπεί και το κόστος λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.
7. Στους ΟΤΑ για να εξοικονομηθούν 736 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται ακόμα και το κλείσιμο φορέων.
8. Στη δημόσια διοίκηση με όφελος 1,2 δισ. ευρώ, μέσω κυρίως περικοπής λειτουργικών δαπανών.
9. Σε φοροαπαλλαγές και επιστροφές ΦΠΑ στους αγρότες με στόχο την εξοικονόμηση 450 εκατ. ευρώ.
10. Στην άμυνα για την εξοικονόμηση 504 εκατ. ευρώ με πρόβλεψη για «λουκέτο» και σε στρατόπεδα.Σωτηρησ Νικασ


Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 01/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire