ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 12 septembre 2012

Ελλάδα - Η τρόικα αμφισβητεί μέτρα ύψους 5,6 δισ.



Βάζει στο «τραπέζι» πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης και απολύσεις σε δημόσιο τομέα και ΟΤΑ

 
Του Σωτήρη Nικα
Σκληρή στάση τηρεί η τρόικα έναντι της Αθήνας, καθώς δέχεται μόνο μέτρα ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ από το σύνολο των 11,6 δισ. που πρέπει να ληφθούν. Σε αυτά που απορρίπτει περιλαμβάνονται εκείνα της αναδιάρθρωσης του κράτους, ενώ ταυτόχρονα εντείνει τις πιέσεις της για το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο. Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα ζητεί να ληφθούν και μέτρα που ώς τώρα είχαν απορριφθεί από την κυβέρνηση.
Οπως, να μειωθούν και οι συντάξεις του ΟΓΑ, καθώς θεωρεί ότι τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει σημαντικές αυξήσεις και «δείχνει» ότι ενδεχομένως θα πρέπει να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (1 ή 2 έτη), ή να γίνουν μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις. Πάντως, αυτό που φαίνεται ότι δεν συζητά η τρόικα, είναι ότι σε περίπτωση επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής θα πρέπει τα μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων να εφαρμοστούν άμεσα. Από τα 11,6 δισ., η τρόικα λέει «όχι» σε μέτρα ύψους περίπου 2,5 δισ. και ζητάει λεπτομέρειες για παρεμβάσεις ύψους περίπου 3 δισ. Σε κάθε περίπτωση, κορυφαίο στέλεχος του υπ. Οικονομικών, ανέφερε χθες ότι στο Eurogroup της Παρασκευής, θα παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μέτρων από κ. Γ. Στουρνάρα, ανεξαρτήτως εάν θα έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση μέχρι τότε. Την Τετάρτη, ο κ. Στουρνάρας θα έχει νέα συνάντηση με τους επικεφαλής. Την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του, κ. Π. Μοσκοβισί, ενώ σήμερα θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στη Φρανκφούρτη για τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε χθες «προσπαθούμε να πείσουμε για τις θέσεις μας, συνεχίζεται η προσπάθεια». Συμπλήρωσε πως «εμείς καταθέσαμε τις προτάσεις για τα 11,6 δισ. ευρώ στην τρόικα. Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη γιατί και τα μέτρα είναι δύσκολα. Υπάρχει συζήτηση και αξιολόγηση από την τρόικα». Αργότερα, κορυφαίο στέλεχος του υπ. Οικονομικών, σημείωνε πως εκτός από «δύσκολο» το κλίμα είναι και «ζόρικο», αναφέροντας ότι δανειστές «θέτουν θέμα απολύσεων». Σύμφωνα με πληροφορίες, από το πακέτο των μέτρων, η τρόικα δεν δέχεται:
1. Μέτρα που αφορούν την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης ύψους περίπου 1,2 δισ. Πρόκειται για τη μείωση κατά 25% των μη μισθολογικών δαπανών υπουργείων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, την εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών, την πλήρη εφαρμογή του συστήματος σύζευξης και τον εξορθολογισμό του ΠΔΕ.
2. Παρεμβάσεις στους ΟΤΑ, ύψους περίπου 500 εκατ.
3. Την εφεδρεία που εκτιμάται ότι θα αποδώσει 167 εκατ. Η τρόικα ζητεί απολύσεις.
4. Τη μετάθεση πληρωμής των εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους 437 εκατ.
5. Ζητεί μεγαλύτερη εξειδίκευση για τα μέτρα στην Υγεία.


Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 11/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire