ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 10 septembre 2012

Κύπρος - «Τρομερός είναι ο θυμός ενός λαού που μουρμουρίζει»



Με το Φρίξο Δαλίτη
Φωτογραφία
Διαχρονικά τα ρεπορτάζ των Μ.Μ.Ε. που έχουν ως θέμα τις αυξήσεις τιμών, «πουλούν» δημοσιογραφικά διότι έχουν να κάνουν με την τσέπη του καταναλωτή. Σήμερα όμως, τα ρεπορτάζ αυτά δεν εκφράζουν τον λαϊκισμό των δημοσιογράφων, όπως κάποιοι έσπευδαν κάποτε να χαρακτηρίσουν τέτοια θέματα, αλλά την τραγική εικόνα της καθημερινότητας του κυπριακού νοικοκυριού… Σύμφωνα με την έρευνα του «Φ» που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο, το κόστος ζωής έχει κυριολεκτικά εκτοξευτεί στα ύψη. Από το 2010 μέχρι σήμερα το καλάθι της νοικοκυράς, δηλαδή το κόστος για αγορές τροφίμων, έχει ακριβύνει κατά 10%. Σε αυτά, προστίθεται ακόμα η αύξηση της τιμής στα καύσιμα, η οποία πλέον έχει γίνει μαρτύριο για τους καταναλωτές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, σήμερα πληρώνουμε περίπου €24 περισσότερα για γέμισμα του ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μας. Ασφαλώς το επιπλέον μηνιαίο κονδύλι για ένα άτομο είναι τρομακτικό, αν λάβουμε υπόψη ότι γεμίζουμε 2-3 και κάποιοι περισσότερες φορές τον μήνα το ρεζερβουάρ με καύσιμα. Όσο δε για τη θέρμανση πετρελαίου, το κάθε γέμισμα του ντεποζίτου στοιχίζει σχεδόν €600 περισσότερα σε σχέση με πριν από τρία χρόνια.
Αναφορικά με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι νωπές οι μνήμες από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών έξω από τα γραφεία της ΑΗΚ λόγω των παραφουσκωμένων λογαριασμών που ελάμβαναν. Σύμφωνα με την έρευνα, σε σχέση με το 2009, το κόστος των λογαριασμών σήμερα είναι 88% πιο υψηλό.
Συνυπολογίζοντας όλες αυτές τις αυξήσεις, αντιλαμβάνεται κάποιος το πόσο έχει ακριβύνει η ζωή μας τα τελευταία 3-4 χρόνια. Αυξήσεις που αφορούν βασικά καταναλωτικά αγαθά για να μπορεί να ζήσει μια οικογένεια.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, λειτουργός του Υπουργείου Εμπορίου, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ανέφερε ότι «οι αυξήσεις στα τρόφιμα παρουσιάζουν ανοδική τάση. Εξήγησε, ωστόσο, ότι οι περισσότερες δικαιολογούνται».
Αυτό όμως το οποίο βλέπει ο κόσμος είναι ότι δεν υπήρξε και «ανάλογη δικαιολογημένη αύξηση» του μισθού του. Αντίθετα, πέραν από το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί καμία αύξηση στους μισθούς (εκτός ενδεχομένως μεμονωμένων εξαιρέσεων), ο κόσμος βλέπει το εισόδημά του να συρρικνώνεται. Το «κούρεμα» των μισθών ελάχιστους άφησε ανεπηρέαστους. Πολλοί άλλοι έμειναν χωρίς δουλειά. Αλλά ακόμα και οι «τυχεροί» που έχουν μια δουλειά, ζουν με το άγχος και την αβεβαιότητα για το τι θα τους ξημερώσει το αύριο. Όλα αυτά εν αναμονή της υπογραφής του μνημονίου με την Τρόικα και την εφαρμογή των νέων μέτρων λιτότητας… Αυτή δυστυχώς είναι η θλιβερή πραγματικότητα της κυπριακής κοινωνίας σήμερα. Ο κόσμος έχει αρχίσει να δυσανασχετεί και σύμφωνα με τον Αισχύλο «τρομερός είναι ο θυμός ενός λαού που μουρμουρίζει. Βαρύ χρέος, που πληρώνεται με δημόσιες κατάρες».
Ο λαός δεν θέλει πια να ακούει ούτε μεγάλα λόγια, ούτε υποσχέσεις. Θέλει να δει έργα. Θέλει απλά να μπορεί να ζει αξιοπρεπώς… 
 
 
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 10/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire