ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 11 septembre 2012

Φόρο στους πλούσιους επιχειρεί να βάλει η Γαλλία

Εμφύλιος για τον μεσιέ «Λουί Βιτόν»

Φωτογραφία
 
Βούτυρο στο ψωμί της γαλλικής Δεξιάς αποτέλεσε η είδηση πως ο πλουσιότερος πολίτης της Γαλλίας, το αφεντικό του ομίλου LouisVuitton - Μoet ΗennessyΜπερνάρ Αρνό, ένας επιχειρηματίας που κάθε άλλο παρά έχει κρύψει την αντίθεσή του στα σχέδια του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ να φορολογήσει σε ποσοστό 75% τα εισοδήματα που υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως, αιτήθηκε τη βελγική υπηκοότητα. Ο ίδιος ο Αρνό διευκρίνισε εκ των υστέρων πως δεν σχεδιάζει να απαρνηθεί τη γαλλική υπηκοότητα και θα εξακολουθήσει να πληρώνει τους φόρους του στη Γαλλία. Αλλά η γαλλική Δεξιά είχε πάψει να ακούει, η «φυγή» του μεγαλοεπιχειρηματία ήταν για αυτήν η επιβεβαίωση των καταστροφολογιών της πως ο Φρανσουά Ολάντ θα διώξει με την πολιτική του όλους τους πλούσιους της Γαλλίας.
Στην παγίδα έπεσαν και αρκετοί Σοσιαλιστές, όπως ο υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος Αρλέμ Ντεζίρ, που σχολίασε πως «όταν αγαπάμε τη Γαλλία δεν την εγκαταλείπουμε εν μέσω κακοκαιρίας», ή ο υφυπουργός Οικονομίας Μπενουά Αμόν, που έκρινε τη στάση του Αρνό ως «όχι ιδιαίτερα πατριωτική». Πιο μετρημένος, ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος σχολίασε πως ο Αρνό «θα έπρεπε να είχε φερθεί πιο συνετά», πλην όμως έκανε τη διόρθωση που ήταν απαραίτητη: «Πατριωτισμός σημαίνει να δίνεις το καλύτερο από τον εαυτό σου. Ο καθένας πρέπει να συνεισφέρει το μερίδιό του και ο κ. Αρνό πρέπει να δώσει το παράδειγμα», επισήμανε ο Ολάντ επιβεβαιώνοντας πως ο φόρος του 75% στα εισοδήματα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ ετησίως θα εφαρμοστεί χωρίς εξαιρέσεις, «για όσο χρειαστεί να ανακάμψει η χώρα, πιθανότατα δύο έτη».
Η αλήθεια είναι πως ο Μπερνάρ Αρνό, που πρόσκειται στη Δεξιά και ήταν μάρτυρας στο γάμο του Σαρκοζί με τη Σεσιλιά, έχει κάπως βεβαρημένο παρελθόν. Το 1981, με το που εξελέγη στη γαλλική προεδρία ο Μιτεράν, μετανάστευσε στις ΗΠΑ και δεν επέστρεψε παρά τρία χρόνια αργότερα, όταν οι Σοσιαλιστές υιοθέτησαν πιο συντηρητική οικονομική πορεία.
Σε ανακοίνωσή του, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας επιβεβαίωσε πως έχει αιτηθεί τη βελγική υπηκοότητα, επέμεινε όμως πως «είναι και παραμένει φορολογικός κάτοικος Γαλλίας… Φοροτεχνικοί στους οποίους προσέτρεξε ο γαλλικός Τύπος επισημαίνουν πως η διπλή υπηκοότητα δεν θα χρησίμευε διότι στη φορολόγηση σημασία έχει ο τόπος κατοικίας. Πηγή από το περιβάλλον του Αρνό υποστήριξε πως το αφεντικό του LVΜΗ επιθυμεί τη διπλή υπηκοότητα μόνο για να διευκολύνει ένα «ευαίσθητο» σχέδιο επενδύσεων στο Βέλγιο, μέσω της προσωπικής του εταιρείας χόλντινγκ.
Μέτρα 30 δισ. ευρώ
ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ύψους 30 δισ. ευρώ σε διάστημα δύο ετών προανήγγειλε ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι η προσπάθεια μείωσης του γαλλικού ελλείμματος (στο 3% το 2013) θα είναι «η σημαντικότερη των τελευταίων 30 ετών». Ο Γάλλος πρόεδρος αναθεώρησε σημαντικά προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στη Γαλλία το 2013, από 1,2% στο 0,8%, και διευκρίνισε ότι 10 δισ. ευρώ θα προέλθουν από μείωση των κρατικών δαπανών, 10 δισ. από αύξηση της φορολόγησης στις μεγάλες επιχειρήσεις και 10 δισ. ευρώ ακόμη «από τα νοικοκυριά, κυρίως τα πιο εύπορα».
«Μου είπατε να επιταχύνω τις μεταρρυθμίσεις και επιταχύνω», διεμήνυσε στους πρώιμα απογοητευμένους Γάλλους. Ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύτηκε να αντιστρέψει την καμπύλη της ανεργίας μέσα σε ένα χρόνο, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, μεγάλη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, ώστε να γίνει ταυτόχρονα πιο ελαστική και πιο προστατευτική.


Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 11/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire