ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 11 septembre 2012

Ελλάδα - H εικαστική ανταρσία του Νικήτα Μπαχάρα


    
Η δεύτερη έκθεση του νεαρού καλλιτέχνη στο M art Aegina
H εικαστική ανταρσία του Νικήτα Μπαχάρα
«Αντάρτης με όπλο και νέος με μπουζούκι»



Κατερίνα Λυμπεροπούλου
Και ως ποιητής και ως εικαστικός επιχειρεί, όπως έχει ειπωθεί, μια διείσδυση στην ανθρώπινη φύση και ψυχή μέσω του έργου του. Ο Νικήτας Μπαχάρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε γλυπτική στην Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου και ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
Η πρώτη του συμμετοχή σε ομαδική έκθεση ήταν στο 8o Bazart νέων καλλιτεχνών στην γκαλερί M art Space από τον Δεκέμβριο του 2010 έως τον Φεβρουάριο του 2011. Τον Μάιο του 2011, σε διάστημα 5 μηνών, παρουσίασε ένα σημαντικό εύρος της δουλειάς του στην ατομική έκθεση M art Space.

Ένα χρόνο και κάτι μετά επανέρχεται. Η δεύτερη ατομική έκθεση του νεαρού καλλιτέχνη επικεντρώνεται στο πολλαπλά επίκαιρο θέμα «Αντάρτες». Από το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 23 του μηνός, η νέα έκθεση του Νικήτα Μπαχάρα φιλοξενείται στον ολοκαίνουργιο χώρο τέχνης M art Aegina που λειτουργεί από φέτος το καλοκαίρι στην παραλία της Αίγινας.



Μήτσος Παλαιολογόπουλος
Υπεύθνυνος στρατιωτικού σχεδιασμού
Ο καπετάνιος Ιωαννίδης
«Το νήμα ψάχνω στον πεζό τον Λόγο
αναιρώντας κάθε πράξη για την απόφαση εκείνη
που δίνει ένα τέλος στην αναπόφευκτη μοίρα
που περνάει από τις γραφές στη δράση και το αναπάντεχο.


Το απρόσμενο της συνέπειας στην ιστορία
είναι τόσο δηλωμένο
και τόσο ακατανόητο ταυτόχρονα…», είναι μερικοί από τους στίχους του ποιήματος του καλλιτέχνη με το οποίο συνοδεύεται η πρόσκληση για τα εγκαίνια της έκθεσης.

Ποιοι, λοιπόν, είναι οι «Αντάρτες» του καλλιτέχνη που επιχειρεί να συνδυάσει το αστικό τοπίο με τις σύγχρονες αναταραχές; Είναι είτε υπαρκτά πρόσωπα _ στα οποία ο καλλιτέχνης κάνει τις προσωπογραφίες τους και τα ονοματίζει _ είτε φανταστικές φιγούρες σε σκηνές όπως «Ημιανάπαυση», «Εκτέλεση», «Μηχανισμός Αγχόνης». Στην έκθεσή του παρελαύνουν ο «Υπεύθυνος στρατιωτικού σχεδιασμού», ο «Αντάρτης και Παπάς», ο «Υπεύθυνος καθοδήγησης» και άλλα πρόσωπα, όπως επίσης και οι ηλικιωμένοι «Μήτσος Παλαιολογόπουλος», και «Καπετάνιος Ιωαννίδης» που προφανώς θα έχουν υπάρξει αντάρτες σε νεαρότερη ηλικία.

Είναι σχεδόν σίγουρο, λοιπόν, ότι ο Μπαχάρας δοκιμάζει με μια χρονική μετατόπιση να προβληματίσει. Αν αυτοί είναι οι αντάρτες του χθες, ποιοι είναι οι σύγχρονοι αντάρτες και πως μπορεί να αντιδράσει κανείς στην οικονομική, κοινωνική και ψυχολογική κατάρρευση που ως κλοιός, ολοένα και εντονότερα, μας σφίγγει; Η απάντηση στον αναγνώστη της εικαστικής γραφής του καλλιτέχνη.

M art Aegina
Παραλιακή οδός και Αριστοφάνους 1 - Λιμάνι Αίγινας
Τηλ: 306932210306
Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 11/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire