ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 22 septembre 2012

Κύπρος - Ετοιμάζει εκλογικά κέντρα εξωτερικού η Υπηρεσία Εκλογών


Χρειάζονται 50 ψηφοφόροι για να στηθούν
κάλπες σε πρεσβείες

 

Σωτήρης Μιχαήλ
Οι πρεσβίες και τα προξενεία της Κυπριακής Δημοκρατίας σ’ όλο τον κόσμο θ’ αρχίσουν από τις 3 Οκτωβρίου να διανέμουν έντυπα, με τα οποία θα μπορούν όλοι οι Κύπριοι του εξωτερικού να δηλώσουν ότι θα ψηφίσουν στη χώρα που διαβιούν κατά τις προσεχείς προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου. Τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών μαζί με την Υπηρεσία Εκλογών πραγματοποίησαν σύσκεψη την περασμένη Τετάρτη και συμφώνησαν τις διαδικασίες που θ’ ακολουθηθούν όσον αφορά στις δηλώσεις και τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού.
Αναφέρεται ότι όλες οι δηλώσεις θα πρέπει να παραδίδονται στις πρεσβείες και τα προξενεία, τα οποία με τη σειρά τους θα τις αποστέλλουν στην Υπηρεσία Εκλογών. Έντυπα αιτήσεων θα διανέμουν επίσης τόσο οι κομματικές, όσο και οι φοιτητικές οργανώσεις του εξωτερικού. Σ’ όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να παραδοθούν στην Υπηρεσία Εκλογών πριν τις 2 Ιανουαρίου, τελευταία ημέρα που κλείνει ο εκλογικός κατάλογος. Ταυτόχρονα μπορούν όλοι οι Κύπριοι που είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο και θέλουν να ψηφίσουν στη χώρα διαμονής τους να το δηλώσουν μέσω της ιστοσελίδας της Υπηρεσίας Εκλογών. Διευκρινίζεται ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι που θα κάνουν αίτηση να ψηφίσουν στο εξωτερικό και θα λειτουργήσει εκλογικό κέντρο στην περιοχή τους, θα τοποθετηθούν σε ξεχωριστό εκλογικό κατάλογο. Δηλαδή θ’ αφαιρεθούν προσωρινά από τον γενικό κατάλογο και αμέσως μετά τις εκλογές θα επανέλθουν. Οι αρμόδιοι διευκρινίζουν ότι δεν θα υπάρξει επίσης κανένα επακόλουθο λόγω της διαμονής τους στο εξωτερικό. Και φυσικά δεν γεννιέται θέμα να διαγραφούν από κανένα κατάλογο. Το αποδεικνύουν όσοι ψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, τονίζουν χαρακτηριστικά. Αυτή είναι η πρώτη φορά που θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό σε προεδρικές εκλογές. Και η προσπάθεια είναι να ψηφίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Κύπριοι που διαβιούν σ’ όλες τις χώρες. Φθάνει να εγγραφούν 50 και πλέον άτομα για να μπορέσει να λειτουργήσει εκλογικό κέντρο.
Κατά τη σύσκεψη της περασμένης Τετάρτης αποφασίστηκε ήδη ότι στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν πολλά εκλογικά κέντρα. Εκτός από την Αθήνα όπου θα υπάρχουν έξι κέντρα ψηφοφορίας, θα λειτουργήσουν και άλλα στη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τη Μυτιλήνη, τη Λάρισα, την Πάτρα, τον Βόλο, τη Δράμα, την Κομοτηνή και τη Ρόδο. Συνολικά οι Κύπριοι θα μπορούν να ψηφίσουν σε 11 εκλογικά κέντρα. Υπάρχει ωστόσο μια περίπτωση στην Αθήνα, όπου μπορεί να λειτουργήσει και έβδομο. Τα εκλογικά κέντρα θα είναι στους ίδιους περίπου χώρους, όπως και στις βουλευτικές εκλογές. Όσον αφορά στη Βρετανία θα λειτουργήσουν δυο εκλογικά κέντρα στο Λονδίνο, ένα στο Μάντσεστερ, ένα στο Λιντς και ένα στο Μπέρμιγχαμ. Για τις υπόλοιπες χώρες όλα είναι ανοικτά, αφού θα εξαρτηθεί από τους Κύπριους που θα υποβάλουν έντυπα δηλώσεων.


Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 22/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire